1 porce dušeného vepřového žebírka, porce je přelitá nahnědlou, tukem lesklou šťávou. Maso má typickou vůni a chuť, je šťavnaté a přiměřeně měkké. Šťáva má masitou vůni a chuť a je hustší.
5 porcí
500 g vepřová pečeně s k.
15 g sůl
2 lžičky kmínu
75 g cibule
60 g sádlo škvařené
500 g voda pitná
25 g mouka hladká
Z vepřové pečeně odsekneme částečně obratlové kosti, maso opláchneme ve vlažné vodě a nasekáme žebírka o hmotnosti 90 g.
Žebírka lehce naklepeme paličkou, na okraji je několikrát nařízneme, osolíme a posypeme kmínem.
Cibuli oloupeme, drobně nakrájíme a osmažíme na sádle do růžova. Do základu přidáme žebírka, opečeme je, mírně podlijeme vodou, přikryjeme poklicí a zvolna dusíme do měkka. (Během dušení žebírka obracíme a podle potřeby doléváme teplou vodu.).
Měkká žebírka vyjmeme do kastrolu. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, rozmícháme a dobře provaříme.
Provařenou šťávu dosolíme, přecedíme přes hustý cedník zpět na vepřová žebírka a společné krátce podusíme.