Plněný paprikový lusk - Receptury podle bývalé ČSN

Receptury podle bývalé ČSN
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Plněný paprikový lusk

Hovězí

Plněný paprikový lusk

15402

Porcí 5

1 porce: 220 g, z toho 120 g plněného paprikového lusku a 100 g omáčky

Paprikový lusk naplněný směsí mletého hovězího a vepřového masa s žemlí a dalšími přísadami, udušený na zeleninovém základě s rajčaty a přelitý rajčatovou omáčkou. Naplněný lusk má typickou vůni a chuť po použité paprice a masité náplni. Chuť i vůně jsou mírně ovlivněny rajčatovou omáčkou světlé, popřípadě sytě červené barvy (podle použitého rajčatového protlaku), mírně navinulé chuti a řidší konzistence.


100 g Hovězí maso přední bez kosti nebo ořez
150 g Vepřový výřez
100 g Žemle – veka
75 ml Voda pitná na máčení žemle
15 g sůl
20 g půl vejce (Vejce 1 kus 40 g)
Pepř mletý
25 g Houska strouhaná
50 g Cibule
500 g Paprikové lusky 5 ks
75 g Margarín
50 g Zelenina kořenová
Koření divoké (celý pepř, nové koření, bobkový list)
25 ml Ocet
250 g Rajčata
500 ml Voda pitná
50 g Mouka hladká
15 g Cukr krupice

Opláchnuté maso jemně umeleme společně se žemli namočenou ve vodě a pečlivě vymačkanou, mírně osolíme, přidáme vejce, mletý pepř, strouhanou housku a polovinu dávky nastrouhané cibule. Směs pečlivě promícháme a rozdělíme na 5 porcí.

Paprikové lusky pečlivě očistíme, zbavíme semen (vykrojíme stopky a otvorem vyjmeme vnitřek), opláchneme a naplníme připravenou směsí.

Do horkého tuku vložíme očištěnou, na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a zbylou cibuli, mírné osmahneme, přidáme koření, zastříkneme octem a přidáme nakrájená rajčata. Zeleninový základ s rajčaty zalijeme částí vody, uvedeme do varu a krátce povaříme.

Naplněné paprikové lusky naskládáme do základu, přikryjeme poklicí a zvolna dusíme nejméně ½ hodiny. Pak je ze základu vyjmeme.

Základ od dušeni paprik vysmahneme na tuk, zaprášíme moukou, připravíme světlou zásmažku, zalijeme ji vodou, pečlivě rozšleháme metlou, uvedeme do varu a vaříme za občasného prošlehání nejméně ½ hodiny. Před ukončením varu omáčku podle potřeby přisladíme, popřípadě přisolíme a procedíme hustým cedníkem na udušené papriky, které znovu v omáčce krátce podusíme.

(Místo „vysmahnuti základu na tuk" můžeme postupovat tak, že zeleninu osmahneme pouze na polovině dávky tuku a z druhé poloviny připravíme zásmažku pro přípravu omáčky.)


Vhodné přílohy: - různě upravené brambory, - různě upravená rýže, -knedlík


Plněný paprikový lusk – příprava v moderním stylu

Porcí 5–6

100 g Hovězí maso přední bez kosti nebo ořez
150 g Vepřový výřez
100 g Houska (2 ks)
75 ml Voda pitná na máčení žemle
15 g sůl
40 g vejce 1 kus
Pepř mletý
50 g Cibule
500 g Paprikové lusky 5-6 ks
40 g Hrudka másla
50 g Mrkev ostrouhaná a nakrájená na kolečka
Koření divoké (celý pepř 3-4, nové koření 3-4, bobkový list 1)
25 ml Ocet
250 g Rajčatový protlak – nejlépe Itálie
500 ml Voda pitná
2 lžičky Kukuřičný škrob
trocha vody
15 g Cukr krupice

….

Do studeného tuku a s hrudkou másla vložíme očištěnou, na plátky nakrájenou mrkev na kolečka a zbylou cibuli, mírné pomalu osmahneme, přidáme koření, zastříkneme octem a přidáme rajčatový protlak. Zahříváme pomalu (indukce 500 W). Po osmahnutí zeleninový základ s rajčaty zalijeme částí vody nebo kuřecím vývarem, uvedeme do varu a krátce povaříme.

Naplněné paprikové lusky, případně zbytek masové náplně obalené mírně ve strouhance, naskládáme do základu v tlakovém hrnci, přikryjeme tlakovou poklicí a přivedeme do varu. Jakmile hrnec papi ní, dusíme 20 minut (indukce 500 W). Pak papriky a zbylé maso ze základu vyjmeme.

Z omáčky vyjmeme bobkový list a nové koření, takto upravenou omáčku rozšleháme ponorným mixérem. Znovu uvedeme do varu a omáčku zahustíme 2 lžičkami kukuřičného škrobu rozmíchaném v troše vody. Papriky a zbylé maso vrátíme do omáčky, omáčku mírně dochutíme solí. Krátce podusíme. Podáváme nejlépe s knedlíkem.



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky