Polévka gulášová - Receptury podle bývalé ČSN

Receptury podle bývalé ČSN
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Polévka gulášová

Polévky

Polévka gulášová


5 porcí

1 porce: 0,33 I včetně 20 g masa

Světlá, paprikově načervenalá polévka, vůně a chuti po hovězím mase a použitém koření, hustší konzistence, s vložkou nakrájených brambor a masa.


Hmotnosti hrubé v gramech

150 gHovězí výřez
75 g Cibule
50 g Sádlo škvařené
15 g Paprika mletá sladká
1300 g Vývar B
10 g Sůl
75 g Mouka hladká
Kmín
Pepř mletý
7 g Česnek
440 g Brambory
Voda pitná na uvařeni brambor podle potřeby
0,25 g Majoránka
10 g Polévkové koření


Opláchnutý hovězí výřez nakrájíme na drobnější kousky. Jemně nakrájenou cibuli osmahneme do růžova na 1/3 dávky sádla, přidáme maso a krátce je osmahneme. Potom maso zaprášíme paprikou, znovu mírně osmahneme, zalijeme trochou vývaru, osolíme a dusíme téměř do měkka.

Ze zbylých 2/3 dávky sádla a mouky připravíme světlou zásmažku, za neustálého prošlehávání metlou ji zalijeme zbylým vlažným vývarem, uvedeme do varu a zvolna vaříme za občasného prošleháni nejméně 1/2 hodiny.

Během vaření přidáme kmín, mletý pepř, česnek utřený se soli a odvar z brambor; provařenou polévku procedíme hustým cedníkem.

Oloupané, opláchnuté brambory nakrájíme na drobné kostky, zalijeme vodou, osolíme a částečně uvaříme. (Odvar z brambor přidáme do polévky.) Do procezené polévky přidáme podušené maso, předvařené brambory, drcenou majoránku a polévku znovu krátce povaříme. Hotovou polévku dochutíme polévkovým kořením.



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky