4 kousky masa, přelité červenohnědou, tukem lesklou omáčkou. Maso má typickou vůni a chuť, je sťavnaté, přiměřeně měkké. Omáčka má výraznou, kořeněnou vůni a chuť po použitých surovinách, je hustší.
5 porcí
500 g hovězí kližka (maso přední b. k.)
60 g sádlo škvařené
200 g cibule
15 g paprika mletá
15 g sůl
trochu pepř mletý
10 g rajčatový protlak
2 špetky kmínu
600 g voda pitná
50 g mouka hladká
50 g česnek
trochu majoránky
Opláchnuté maso nakrájíme na kostky průměrně po 25 g (4 ks na porci). Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme na tuku do růžova, přidáme mletou papriku, zpěníme ji, do základu vložíme maso, osolíme je a za stálého mícháni osmahneme. Pak přidáme k masu rajčatový protlak, pepř, kmín, mírně je podlijeme vodou a dusíme pod poklici.
Pod masem ještě zatuhlým vydusíme šťávu na tuk, zaprášíme moukou, za stálého míchání ji osmažíme a podlijeme teplou vodou. Pak přidáme utřený česnek a majoránku a maso zvolna vaříme za stálého máchání do změknutí.
Měkké maso vyjmeme do čistého kastrolu a omáčku na ně přecedíme přes hustý cedník (špičák). Guláš krátce povaříme, až tuk vystoupí na povrch.
Vhodné přílohy: -Houskové knedlíky, -špekové knedlíky, -vařené brambory, -těstoviny.