Sekaná svíčková - Receptury podle bývalé ČSN

Receptury podle bývalé ČSN
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Sekaná svíčková

Hovězí

Sekaná svíčková


Plátky sekané ze směsi hovězího, telecího' a vepřového masa s dalšími přísadami, upečené na zelenině a podlité smetanovou omáčkou. Sekaná svíčková je stejnoměrně upečená, na řezu s náznakem mozaiky, má jemnou vůni a chuť z použitých surovin, na skusu je křehká, šťavnatá a nedrobivá. Omáčka má světlou, smetanově nažloutlou barvu, jemnou, mírně navinulou chuť a je hustá.

5 porcí


65 g hovězí maso přední b. k. nebo ořez
65 g hovězí výřez
65 g telecí nebo vepřový výřez
100 g vepřový bůček s k.
9 g sůl
65 g voda pitná
40 g houska strouhaná
45 g mléko konzumní
18 g vejce
18 g cibule
5 g česnek
0,5 g pepř mletý
14 g mouka polohrubá
18 g slanina bez kůže
75 g margarín
75 g zelenina kořenová
50 g cibule
koření divoké - (celý pepř a nové koření 1 - bobkový list a tymián 1)
350 g voda pitná
75 g mouka hladká
25 g ocet
25 g citrón
15 g sůl
15 g cukr
200 g mléko konzumní
50 g smetana 12 %


Bůček vykostíme, zbavíme chrupavek, všechno maso opláchneme a prosolíme. Pak vše jemně umeleme a za postupného přidávání studené vody pečlivě vymícháme. K vymíchanému masu přidáme strouhanou housku zvlhčenou mlékem, vejce, nastrouhanou nebo jemně umletou cibuli, česnek utřený se solí, mletý pepř, prosátou polohrubou mouku a na drobné kostičky nakrájenou slaninu. Směs pečlivě promícháme a tvarujeme z ní stejné šišky.

Na pekáč do horkého tuku vložíme očištěnou, na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, mírně osmahneme, přidáme koření a nepatrně zastříkneme vodou. Na tento zeleninový základ vložíme připravenou sekanou a upečeme ji za občasného přelévání výpekem, Upečenou sekanou ze základu vyjmeme. Základ vysmahneme na tuk, zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme zbylou vodou, pečlivě rozšleháme metlou, uvedeme do varu a vaříme za občasného prošlehání nejméně ½ hodiny.

Během vaření omáčku zastříkneme octem, přidáme citrón pečlivě opláchnutý částečně zbavený kůry a nakrájený na jemné plátky, omáčku přisladíme a podle potřeby přisolíme.

Ke konci varu omáčku zjemníme mlékem a smetanou, povaříme a procedíme hustým cedníkem.

Při expedici krájíme sekanou svíčkovou na plátky (1-2 plátky na porci) a přeléváme hotovou smetanovou omáčkou.


Vhodné přílohy: - houskové knedlíky, - různě upravená rýže, - těstoviny






Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky