Porce kuřete dušeného na světlém cibulovém základě s paprikou. Kuřecí maso je měkké, má typickou vůni a chuť s příchutí papriky. Omáčka připravená zahuštěním základu je jemná, hustší, světle načervenalá, má chuť po paprice a je zjemněná mlékem.
5 porcí
Hmotnosti v gramech.
750 g kuře očištěné
15 g sůl
100 g cibule
75 g margarín (nebo máslo)
7,5 g paprika mletá
450 g voda pitná
50 g mouka hladká
150 g mléko konzumní
Kuřata očistíme, opláchneme, rozsekáme na jednotlivé porce, nařízneme v kloubech a osolíme.
Očištěnou, jemně nakrájenou cibulí osmažíme do růžova na polovině dávky tuku, přidáme papriku, mírně ji osmahneme, základ zalijeme částí vody a uvedeme do varu.
Do vařícího základu vložíme porce kuřat, přikryjeme je poklicí a dusíme téměř do měkka. Téměř měkká kuřata ze základu vyjmeme.
Základ od dušení kuřat zahustíme světlou zásmažkou, připravenou z druhé poloviny dávky tuku a z mouky, rozředíme vodou a za občasného prošlehání zvolna vaříme nejméně ½ hodiny. Ke konci varu omáčku zjemníme mlékem, znovu krátce povaříme, podle potřeby přisolíme, procedíme hustým cedníkem na kuřata a společně znovu krátce podusíme.
Vhodné přílohy:
Různě upravená rýže, těstoviny, různě upravené brambory (není uvedeno, ale samozřejmě i knedlíky).
Světlá máslová jíška
1-2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
Máslo rozpustíme na pánvičce. Přisypeme hladkou mouku, kterou necháme, za stálého míchání, v rozpáleném tuku jen zpěnit. Pánvičku sundáme ze zdroje tepla a jíšku použijeme dle příslušných receptur.
Doporučení:
Přidáme-li do jíšky smetanu nebo mléko, vyrobíme si tzv. bešamel. Jíšku ředíme studenou polévkou, vývarem z kostí nebo vodou! Přiléváme po částech a stále mícháme, aby se neudělaly žmolky. Pro docílení hladké a jemné chuti vaříme jíšku 30 minut.
Poznámka:
Pokud na másle jemně orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, tu pak zasypeme moukou, zamícháme a odstavíme, získáme tak světlou cibulovou máslovou jíšku.