Mrkev podušená na másle s přísadou křenu, zjemněná smetanou, mírně přisolená. Barva, vůně a chuť jsou typické - po použitých přísadách. Pokrm je mírně zahuštěný.
5 porcí
1250 g Mrkev (sterilovaná, nebo 1000 g zmrazená)
100 g Voda pitná
100 g Máslo
15 g Mouka hladká
75 g Křen
15 g Sůl
150 g Smetana 12 %
25 g Cukr
Pečlivě očištěnou a opláchnutou mrkev nakrájíme na menší hranolky nebo kostičky, podlijeme vodou, mírně osolíme a částečně podusíme s polovinou dávky másla.
Potom mrkev zaprášíme hladkou moukou, mírně osmahneme, zalijeme smetanou, pečlivě rozmícháme a za občasného promíchání podusíme téměř do měkka.
Krátce před dodušením přidáme jemně nastrouhaný křen, pokrm mírně přisladíme a dosolíme a znovu krátce podusíme. Do hotového pokrmu přidáme zbylou polovinu másla v syrovém stavu.
Vhodné přílohy:
Vařené brambory
Sázená vejce
Poznámky:
místo křenu lze přidat například 1/4 lžičky mletého chillí koření, nebo jednu rozdrcenou chillí papričku
doporučuje se sladit cukrem velmi málo nebo vůbec ne, mrkev je již sama osobě dost sladká
brambory na loupačku lze lehce uvařit v mikrovnné troubě, brambory omyjeme, dáme do platové misky s víkem pro mikrovnky (bez pařáku), přidáme lžíci vody a vaříme 10 až 12 minut na nejvyšší výkon, odstavíme přiklopené na několik minut, ochladíme ve studené vodě, brambory ochlazené ze studené vody oloupáme. Velmi rychlý postup, vhodné i pro přípravy salátu se studenými bramborami - na čtverečky apod. až po úlném vychladnutí brambor.