Mrkev dušená s křenem - Receptury podle bývalé ČSN

Receptury podle bývalé ČSN
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Mrkev dušená s křenem

Zelenina

Mrkev dušená s křenem (na smetaně)


1 porce: 250 g

Mrkev podušená na másle s přísadou křenu, zjemněná smetanou, mírně přisolená. Barva, vůně a chuť jsou typické - po použitých přísadách. Pokrm je mírně zahuštěný.

5 porcí


1250 g Mrkev (sterilovaná, nebo 1000 g zmrazená)
100 g Voda pitná
100 g Máslo
15 g Mouka hladká
75 g Křen
15 g Sůl
150 g Smetana 12 %
25 g Cukr


Pečlivě očištěnou a opláchnutou mrkev nakrájíme na menší hranolky nebo kostičky, podlijeme vodou, mírně osolíme a částečně podusíme s polovinou dávky másla.

Potom mrkev zaprášíme hladkou moukou, mírně osmahneme, zalijeme smetanou, pečlivě rozmícháme a za občasného promíchání podusíme téměř do měkka.

Krátce před dodušením přidáme jemně nastrouhaný křen, pokrm mírně přisladíme a dosolíme a znovu krátce podusíme. Do hotového pokrmu přidáme zbylou polovinu másla v syrovém stavu.


Vhodné přílohy:
  • Vařené brambory
  • Sázená vejce


Poznámky:
  • místo křenu lze přidat například 1/4 lžičky mletého chillí koření, nebo jednu rozdrcenou chillí papričku
  • doporučuje se sladit cukrem velmi málo nebo vůbec ne, mrkev je již sama osobě dost sladká
  • brambory na loupačku lze lehce uvařit v mikrovnné troubě, brambory omyjeme, dáme do platové misky s víkem pro mikrovnky (bez pařáku), přidáme lžíci vody a vaříme 10 až 12 minut na nejvyšší výkon, odstavíme přiklopené na několik minut, ochladíme ve studené vodě, brambory ochlazené ze studené vody oloupáme. Velmi rychlý postup, vhodné i pro přípravy salátu se studenými bramborami - na čtverečky apod. až po úlném vychladnutí brambor.



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky