Hovězí žebro duš. na žamp. - Receptury podle bývalé ČSN

Receptury podle bývalé ČSN
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Hovězí žebro duš. na žamp.

Hovězí

Hovězí žebro dušené na žampiónech

11104/B


1 porce: 160 g, z toho masa 75 g (bez kosti)

5 porcí

1 porce dušeného hovězího žebra, maso je přelité hustší šťávou se žampióny. Maso má typickou vůni a chuť, je šťavnaté a přiměřeně měkké. Šťáva je lesklá tukem, má masitou, mírně kořeněnou vůni a chuť; vložku tvoří na plátky krájené žampióny.


750 g Hovězí žebro s k.
125 g Cibule
40 g Olej stolní
15 g Sůl
Pepř mletý
Kmín
500 g Voda pitná
25 g Mouka hladká
100 g Žampióny
15 g Máslo


Mírně tučné, vykostěné hovězí žebro nakrájíme na jednotlivé porce a opláchneme ve vlažné vodě.

Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme ji na oleji do růžova, přidáme porce žebra, v základu je opečeme, osolíme, okořeníme pepřem, kmínem a mírně podlijeme vodou. Maso přikryjeme poklici a dusíme je v základu do měkka. (Během dušeni maso obracíme a podle potřeby doléváme teplou vodu.)

Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, rozmícháme a dobře povaříme. Uvařenou šťávu procedíme přes hustý cedník zpět na maso, přidáme očištěné, opláchnuté, na plátky krájené žampióny, podušené na másle, a společně krátce podusíme.


Vhodné přílohy: - dušená rýže, - vařené brambory, - těstoviny



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky