1 porce dušeného hovězího žebra, maso je přelité hustší šťávou se žampióny. Maso má typickou vůni a chuť, je šťavnaté a přiměřeně měkké. Šťáva je lesklá tukem, má masitou, mírně kořeněnou vůni a chuť; vložku tvoří na plátky krájené žampióny.
750 g Hovězí žebro s k.
125 g Cibule
40 g Olej stolní
15 g Sůl
Pepř mletý
Kmín
500 g Voda pitná
25 g Mouka hladká
100 g Žampióny
15 g Máslo
Mírně tučné, vykostěné hovězí žebro nakrájíme na jednotlivé porce a opláchneme ve vlažné vodě.
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme ji na oleji do růžova, přidáme porce žebra, v základu je opečeme, osolíme, okořeníme pepřem, kmínem a mírně podlijeme vodou. Maso přikryjeme poklici a dusíme je v základu do měkka. (Během dušeni maso obracíme a podle potřeby doléváme teplou vodu.)
Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, rozmícháme a dobře povaříme. Uvařenou šťávu procedíme přes hustý cedník zpět na maso, přidáme očištěné, opláchnuté, na plátky krájené žampióny, podušené na másle, a společně krátce podusíme.
Vhodné přílohy: - dušená rýže, - vařené brambory, - těstoviny