Šunku, kapie, okurky a uvařenou mrkev nakrájíme na stejnoměrné nudličky nebo kostičky. Směs promícháme lehce s majonézou, přidáme hrášek a vejce nakrájená na kousky. Vajíčkový salát ochutíme domácí hořčicí, cukrem a pepřem a podle chuti opatrně přisolíme.
Užiteční rady pro vajíčkový salát s majonézou:
Aby brambory nezkašovatěly, je třeba uvařit je den předem.
Cibuli je dobré nejdříve nakrájet, pak dát do sítka a prolít vřelou vodu. Nebude tolik štiplavá a v salátu nezhořkne.
Když s vajíčkovým salátem nepočítám na chlebíčky, rozkrájím někdy vejce na půlky a pak na proužky. Někdo má rád, když je v salátu „do čeho kousnout“.
Do vajíčkového salátu patří domácí majonéza (nemusí být, Poličanka jí nahradí).