Vepřové žebírko na paprice - Receptury podle bývalé ČSN

Receptury podle bývalé ČSN
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Vepřové žebírko na paprice

Vepřové

Vepřové žebírko na paprice

13143

1 porce: 210 g, z toho masa 90 g

1 porce dušeného vepřového žebírka, přelitá načervenalou, paprikovou omáčkou. Maso má typickou vůni a chuť, je šťavnaté a přiměřeně měkké. Omáčka má načervenalou barvu, vůni a chuť po paprice a je hustá.


5 porcí


750 g Vepřová pečeně s k.
15 g Sůl
60 g Sádlo škvařené
100 g Cibule
15 g Paprika mletá
500 ml Voda pitná
50 g Mouka hladká
150 ml Smetana 12 %


Z vepřové pečeně odsekneme obratlové kosti, opláchneme ji ve vlažné vodě, nasekáme žebírka, lehce je naklepeme paličkou, na okrajích nařízneme a osolíme.

Připravená žebírka opečeme po obou stranách v polovině tuku.

Do tuku od opékání masa přidáme oloupanou, na drobno nakrájenou cibuli, zpěníme ji, přidáme papriku a po krátkém osmažení zalijeme vodou. Do základu přidáme opečená žebírka, přikryjeme je poklicí a dusíme do měkka. (Během dušení maso obracíme a podle potřeby doléváme teplou vodu.)

Měkké maso ze šťávy vyjmeme. Šťávu zahustíme zásmažkou připravenou ze zbylého tuku a mouky, rozředíme vodou, rozšleháme a dobře provaříme. Před koncem varu omáčku dosolíme a zjemníme smetanou. Hotovou omáčku procedíme přes hustý cedník (špičák) zpět na maso a společně krátce povaříme.


Vhodné přílohy: - vařené brambory, - dušená rýže, - houskové knedlíky, - těstoviny




Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky