Na obložený chlebíček s ruským vejcem není vhodná koupená nakrájená veka, protože její plátky jsou příliš tenké. Proto si uděláme veku domácí nebo koupíme celou a nakrájíme ji na požadovanou gramáž.
Vejce uvaříme předem, aby dokonale vychladla.
Se salámem bývá trochu potíž. Předepsaný pařížský salám se sice do delší odmlce už zase vyrábí, ale ne vždy a ne všude. Proto se někdy musíme uchýlit k jinému druhu měkkého salámu – nejčastěji volíme nějaký šunkový nebo hodonínský.
Na majonézový přeliv je třeba myslet při výrobě vlašského salátu a potřebné množství (asi 80 g na deset chlebíčků) si odložit. Přeliv děláme: majonézu jemně zředíme lákem z okurek.
Dělat majonézový přeliv podle receptur není v malém množství dost možné, ale kdyby někdo chtěl: Na 10 kg majonézového přelivu je třeba 7500 g ochucené základní majonézy, 1400 g mléka, 400 g octu, 800 g aspiku.
Odvážíme kontrolních 20 g vlašského salátu, nahrneme na lžíci a dál už nabíráme pokud možno stejné množství. Rovnoměrně rozetřeme po plátku veky. Položíme půlku vajíčka, na volný konec stočíme kornoutek ze salámu. Pak půlku vajíčka opatrně polijeme majonézovým přelivem. Až potom dozdobíme kapií a okurkou, v létě ještě petrželovou natí. Chlebíčky dáme vychladit. Na stůl se servíruji jen v přiměřeném množství, aby nezteplaly.