1 plátek (filé) hovězího dušeného masa, přelitý nahnědlou šťávou. Maso má typickou vůní i chuť, je šťavnaté a přiměřeně měkké. Šťáva má masitou vůni a chuť, je hustší, na povrchu lesklá tukem.
500 g Hovězí maso zadní kuchyňská úprava
15 g Sůl
Pepř mletý
60 g Sádlo škvařené
125 g Cibule
400 ml Voda pitná
25 g Mouka hladká
Z opláchnutého dílu hovězího masa nakrájíme přes vlákno plátky, mírně je naklepeme paličkou, na okraji nařízneme, osolíme a opepříme.
Upravené plátky masa zprudka opečeme po obou stranách na 1/3 tuku. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno, osmažíme na zbylém tuku, zalijeme ji trochou vody, přidáme opečené maso, přikryjeme je poklicí a dusíme (pečeme) do měkka. (Během dušení plátky obracíme, popřípadě podléváme teplou vodou.)
Měkké maso vyjmeme do čistého kastrolu; šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme teplou vodou, dobře rozmícháme a za občasného promíchání vaříme nejméně 1 hodinu.
Uvařenou šťávu procedíme přes hustý cedník na maso, dosolíme a společně krátce povaříme.
Vhodné přílohy: - vařené brambory, - dušená rýže, - různě upravené těstoviny