2-3 tenké plátky masa, ukrojené čistým řezem. Maso je uprostřed narůžovělé, má typickou vůni a chuť, je šťavnaté a křehké. Plátky masa jsou podlité přírodní šťávou. Šťáva má masitou, mírně kořeněnou vůni a chuť, je řídká a lesklá tukem.
5 porcí
500 g Hovězí maso zadní kuchyňská úprava
15 g Sůl
10 g Pepř mletý
60 g Sádlo škvařené
10 g Mouka hladká
Vývar B, receptura č. 10101
5 ml Worcester
Anglickou svíčkovou připravujeme jen z dobře vyzrálého, mírně odleženého masa. Opláchnutou svfčkovou zbavíme blan, osolíme, opepříme a necháme asi 1 hodinu odležet v chladu.
Potom maso zvolna opečeme po všech stranách v horkém sádle a dáme je do vyhřáté trouby. Anglickou svíčkovou pečeme zvolna si 20-30 minut - podle velikosti masa. Během pečení občas maso obracíme. Pečená anglická svíčková musí být uprostřed narůžovělá (nikoli krvavá).
Hotovou svíčkovou z pekáče vyjmeme, tuk od pečení zaprášíme moukou, krátce ji zasmahneme, podlijeme vlažným vývarem, rozmícháme a šťávu dobře povaříme (asi 1/2 hodiny). Před koncem varu přidáme worcester, šťávu dosolíme a přecedíme přes hustý cedník. Necháme ji na okraji sporáku, až tuk vystoupl na povrch.
Vhodné přílohy: - různě upravené brambory, - dušená rýže