Hráškově zelená nebo nažloutlá polévka (podle druhu použitého hrachu), s přísadou papriky, hrachové vůně, chuti hrachové s česnekem a kořením, hustší, s vložkou nakrájených párků.
5 porcí
200 g Hrách
Voda pitná na namočení a uvaření hrachu - podle potřeby
50 g Sádlo škvařené
50 g Cibule
50 g Mouka hladká
5 g Paprika mletá sladká
1400 g Vývar B, receptura č. 10101 Vývar B Vývar B
10 g Česnek
5 g Sůl
Majoránka
100 g Párky jemné
10 g Polévkové koření
Přebraný hrách několikrát pečlivě propláchneme, zalijeme vodou a necháme máčet, aby dobře nabobtnal (podle druhu a velikosti hrachu), Nabobtnalý hrách v téže vodě uvaříme do měkka a prolisujeme.
Na sádle osmahneme do růžova jemně nakrájenou cibuli, zasypeme ji moukou, připravíme světlou zásmažku a zamícháme do ní papriku. Za neustálého prošlehávání metlou zalijeme zásmažku vlažným vývarem, uvedeme do varu a za občasného prošleháni zvolna vaříme nejméně ½ hodiny. Ke konci varu přidáme prolisovaný hrách, česnek utřený se solí, majoránku, polévku krátce povaříme a procedíme hustým cedníkem.
Do procezené polévky přidáme párky nakrájené na jemné plátky a polévku znovu krátce povaříme. Nakonec ji dochutíme polévkovým kořením.