Kuře dušené na světlém cibulovém základě s paprikou. Omáčka připravená ze zahuštěného základu je zjemněná mlékem a smetanou. Kuřecí maso je udušeno do měkka, má typickou vůni a chuť s příchutí použité papriky. Omáčka je jemná, hustší, má světlou načervenalou barvu a paprikovou chuť.
5 porcí
1250 g kuře očištěné
15 g sůl
150 g cibule
75 g margarín (nebo máslo)
7,5 g paprika mletá
450 g voda pitná
50 g mouka hladká
100 g mléko konzumní
Očistěná kuřata opláchneme, rozčtvrtíme, nařízneme v kloubech a osolíme. Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a osmahneme do růžova na polovině dávky tuku, přidáme k ní papriku, mírně ji osmahneme, základ zalijeme částí vody a uvedeme do varu.
Do vařícího základu vložíme připravená kuřata a dusíme je pod poklicí téměř do měkka. Pak je ze základu vyjmeme. Základ zahustíme světlou zásmažkou připravenou z druhé poloviny dávky tuku a z mouky. Rozředíme vodou, pečlivě rozšleháme a za občasného míchání zvolna vaříme nejméně 1/2 hodiny. Ke konci varu přidáme do omáčky mléko a smetanu, znovu ji krátce povaříme, podle potřeby přisolíme a procedíme hustým cedníkem na porce dušených kuřat. Omáčku společně s kuřaty znovu krátce povaříme.
Vhodné přílohy: Různě upravená rýže, těstoviny, různě upravené brambory (není uvedeno, ale samozřejmě i knedlíky).
Světlá máslová jíška
1-2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
Máslo rozpustíme na pánvičce. Přisypeme hladkou mouku, kterou necháme, za stálého míchání, v rozpáleném tuku jen zpěnit. Pánvičku sundáme ze zdroje tepla a jíšku použijeme dle příslušných receptur.
Doporučení:
Přidáme-li do jíšky smetanu nebo mléko, vyrobíme si tzv. bešamel. Jíšku ředíme studenou polévkou, vývarem z kostí nebo vodou! Přiléváme po částech a stále mícháme, aby se neudělaly žmolky. Pro docílení hladké a jemné chuti vaříme jíšku 30 minut.
Poznámka:
Pokud na másle jemně orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, tu pak zasypeme moukou, zamícháme a odstavíme, získáme tak světlou cibulovou máslovou jíšku.