Čirý až mírně zakalený nezahuštěný vývar s vůní použitých surovin a koření. Chuť vývaru je jemná a vyrovnaná. Používá se k přípravě některých druhů bílých polévek i jiných pokrmů.
3 litry
400 g Kosti (bílé telecí a vepřové)
4000 g Voda pitná
30 g Sůl
Pepř celý
50 g Cibule
40 g Celer
50 g Mrkev
40 g Petržel
Pečlivě omyté, nadrobno rozsekané kosti vložíme do vhodné nádoby, zalijeme vodou a uvedeme do varu; pak osolíme, omezíme příkon tepla a kosti zvolna vaříme alespoň 3 hodiny. Potom do vývaru přidáme celý pepř, očištěnou, opláchnutou a na hrubší kusy nakrájenou cibuli s kořenovou zeleninou a vaříme do měkka.
Hotový vývar procedíme hustým cedníkem a používáme k přípravě polévek i pokrmů ve stanoveném množství.
Poznámka:
Čirý až mléčný vývar s vůní a chutí po použitých surovinách používaný jako základ mnoha pokrmů.