4 kousky vepřového masa dušeného v segedínském zelí. Maso má typickou vůni a chuť je šťavnaté a přiměřeně měkké. Zelí je měkké, zahuštěné, ochucené paprikou, okořeněné kmínem a zjemněné smetanou.
500 g Vepřová plec b. k. nebo ořez
100 g Cibule
25 g Slanina bez kůže
50 g Sádlo škvařené
15 g Paprika mletá
250 g Vývar B, receptura č. 10101 Vývar B
15 g Sůl
Kmín
500 g Zelí kysané
40 g Mouka hladká
150 g Smetana kyselá 12 %
Opláchnuté maso z vepřové plece nebo ořezu nakrájíme na kousky (4 kousky na porci).
Oloupanou, na drobno nakrájenou cibuli osmahneme do růžova na drobně krájené, rozškvařené slanině a polovině dávky sádla, přidáme mletou papriku, zpěníme ji a základ zalijeme trochou vody. Do cibulového základu přidáme nakrájené maso, okmínujeme je, osolíme, přilijeme vývar B a maso dusíme.
V polovině dušení přidáme k masu překrájené kysané zeli, vývar B a opět dusíme. Nakonec zahustíme guláš zásmažkou připravenou z druhé poloviny sádla a z prosáté mouky, rozmícháme a dovaříme. Před koncem úpravy zjemníme guláš kyselou smetanou, dosolíme a krátce převaříme.