Svíčková na smetaně - Receptury podle bývalé ČSN

Receptury podle bývalé ČSN
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Svíčková na smetaně

Hovězí

Svíčková na smetaně

11002

1 porce: 213 g, z toho masa 63 g

1 plátek hovězího masa ukrojený přes vlákno, na řezu je v mase slanina. Maso má typickou vůni a chuť, je šťavnaté a přiměřeně měkké. Porce masa je přelitá hustou omáčkou. Omáčka má lahodnou pikantní vůni a chuť a bílou až nažloutlou barvu. (Maso může být ukrojeno i ve 2 plátcích.)

5 porcí


500 g Hovězí maso zadní kuchyňská úprava
25 g Slanina s kůží
15 g Sůl
75 g Margarín
75 g Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
50 g Cibule
5 ks Pepř celý
5 ks Nové koření celé
3 ks Bobkový list a tymián
25 g Citrón
25 ml Ocet
15 g Cukr
350 ml Voda pitná
75 g Mouka hladká
100 ml Mléko konzumní
125 ml Smetana 12%
Brusínky kompot


Opláchnutý díl masa protkneme slaninou a osolíme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a osmahneme na polovině dávky tuku. Do základu vložíme maso, krátce je opečeme a podlijeme mírně vodou. K masu přidáme kořen( (celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, pečlivě opláchnutý citrón krájený na plátky a zastříkneme octem. Nádobu přikryjeme poklicí a maso dusíme (pečeme) do měkka. (Během pečení maso obracíme, přeléváme šťávou a doléváme vodou.).

Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou připravenou ze zbylého tuku a mouky, rozředíme teplou vodou, rozšleháme a zvolna vaříme za občasného promíchání nejméně 1 hodinu. Během varu přidáme mléko a nakonec smetanu.

Omáčku procedíme přes hustý cedník (špičák), dochutíme solí, octem, cukrem a krátce povaříme.


Vhodné přílohy: - houskové knedlíky, - karlovarské knedlíky, - široké nudle nebo špagety


Dokončení omáčky
Pokud nechceme mít omáčku příliš výraznou, vyjmeme ze základu koření (hlavně bobkové listy). Jestli chceme mít plnou chuť, nebojíme se vyndat jen část koření a zbytek i se základem rozmixovat. Do rozmixované omáčky vymačkáme šťávu z citronu a podle chuti přilijeme smetanu. Je-li potřeba, doladíme chuť solí a cukrem, omáčku ještě chvilku provaříme a podáváme s plátkem masa a zvoleným knedlíkem. Pokud nemáme zavařené brusinky, zkusíme malou obměnu a na závěr posypeme hotové dílo troškou sušených brusinek. Uvidíme, že i ty dodají omáčce skvělou chuť.



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky