Sekaná svíčková - Receptury podle bývalé ČSN

Receptury podle bývalé ČSN
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Sekaná svíčková

Vepřové

Sekaná svíčková

1 porce: 240 g, z toho 90 g masa a 150 g omáčky

Porcí: 5

Plátky sekané ze směsi hovězího, telecího a vepřového masa s dalšími přísadami, upečené na zelenině a podlité smetanovou omáčkou. Sekaná svíčková je stejnoměrně upečená, na řezu s náznakem mozaiky, má jemnou vůni a chuť z použitých surovin, na skusu je křehká, šťavnatá a nedrobivá. Omáčka má světlou, smetanově nažloutlou barvu, jemnou, mírně navinulou chuť a je hustá.


70 g hovězí maso přední b. k. nebo ořez
70 g hovězí výřez
70 g telecí nebo vepřový výřez
100 g vepřový bůček s k.
9 g sůl
70 g voda pitná
40 g houska strouhaná
45 g mléko konzumní
18 g vejce (1 vejce)
18 g cibule
5 g česnek
1 g pepř mletý
14 g mouka polohrubá
18 g slanina bez kůže
75 g margarín
75 g zelenina kořenová
50 g cibule
Koření divoké (celý pepř a nové koření, bobkový list a tymián)
350 g voda pitná
75 g mouka hladká
25 g ocet
25 g citron
15 g sůl
15 g cukr
200 g mléko konzumní
50 g smetana


Bůček vykostíme, zbavíme chrupavek, všechno maso opláchneme a prosolíme. Pak vše jemně umeleme a za postupného přidávání studené vody (70g) pečlivě vymícháme. K vymíchanému masu přidáme strouhanou housku zvlhčenou mlékem, vejce, nastrouhanou nebo jemně umletou cibuli, česnek utřený se solí, mletý pepř, prosátou polohrubou mouku a na drobné kostičky nakrájenou slaninu. Směs pečlivě promícháme a tvarujeme z ní stejné šišky.

Na pekáč do horkého tuku vložíme očištěnou, na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, mírně osmahneme, přidáme koření a nepatrně zastříkneme vodou. Na tento zeleninový základ vložíme připravenou sekanou a upečeme ji za občasného přelévání výpekem. Upečenou sekanou ze základu vyjmeme. Základ vysmahneme na tuk, zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme zbylou vodou, pečlivě rozšleháme metlou, uvedeme do varu a vaříme za občasného prošlehání nejméně 1/2 hodiny.

Během vaření omáčku zastříkneme octem, přidáme citrón, pečlivě opláchnutý, částečně zbavený kůry a nakrájený na jemné plátky, omáčku přisladíme a podle potřeby přisolíme. Ke konci varu omáčku zjemníme mlékem a smetanou, povaříme a procedíme hustým cedníkem.


Pii expedici krájíme sekanou svíčkovou na plátky (1-2 plátky na porci) a přeléváme hotovou smetanovou omáčkou.


Vhodné přílohy:  - houskové knedlíky, - různě upravená rýže, - těstoviny



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky