Ať už jsme nachlazení, bolí nás v krku, nebo usilujeme o hubnutí a přejete si spálit nějaký ten přebytečný tuk, bude pro vás jistě tento recept na naložený zázvor s medem a citrónem přínosný. Nakládání zázvoru není pracné, ani finančně náročné. Využijeme pověstné léčivé účinky zázvoru. Osvědčený recept na nakládaný zázvor s medem a citrónem, přírodní lék na posílení imunity, na řadu chorob a hubnutí:
2 větší citrony (nejlépe Bio kvůli kůře s pesticidy)
1 kořen zázvoru cca 10 cm dlouhý
med
Zázvor očistíme od kůry co nejšetrněji, snažíme se tak zachovat co největší množství zdravých látek, kterých je nejvíce právě pod kůrou.
Citróny, pokud nemáme přímo bio kvalitu, namočíme asi na 10 minut do vlažné octové vody (abychom je co nejlépe mohli zbavit pesticidů). Poté je ještě pod tekoucí vodou (současné se třením v ruce) omyjeme. Máme-li bio citróny, jsme už nyní, krůčkem blíže ke zdraví a citróny pouze omyjeme a osušíme.
Nyní jsou dvě možnosti zpracování zázvoru a citrónu.
Ta první je, nakrájet zázvor a citrón na tenké plátky (nebo malé nudličky), dáme do sklenice a zalijeme medem.
Ta druhá je, jak zázvor, tak i citrón rozmixovat v robotu. Lepší varianta, praktičtější, a závěrečná konzumace naloženého zázvoru je jednodušší a méně pálivější. Pár plátků citrónu si však necháme do sklenice vcelku.
Do robotu dáme očištěný, na větší kusy nakrájený zázvor a rozmixujeme ho na malé kousky. Poté přidáme na silnější plátky nakrájené citróny a vše rozmixujeme na zhruba stejně velké kousky, stejně jako zázvor.
Rozmixovanou směs dáme do umyté skleničky. Zázvorovou směs ve sklenici obložíme kolem dokola na plátky nakrájeným citrónem a zalijeme medem kousek pod vrch skleničky. Uzavřenou lahvičku dáme nejlépe do chladničky.
Naložený zázvor s medem a citrónem necháme v chladničce odležet 3 dny a poté ho můžeme konzumovat jako čaj (1 vrchovatou čajovou lžičku zalijeme horkou, ne však vařící vodou), tak i samotný (doporučuje se při bolestech v krku), jelikož je v robotu nasekaný na malé kousky, nemusíme mít obavu, že by nás jeho konzumace popálila.
Pokud plánujeme naložený zázvor konzumovat v čaji a nechceme, aby v něm byly kousky zázvoru, vložíme naložený zázvor do sítka na čaj anebo připravíme čaj ve speciální konvici, která nám naložený zázvor přefiltruje.
Varování
Denně by dospělý člověk neměl přijmout více než 4 gramy čerstvého zázvoru. Pokud budeme konzumovat zázvor samotný lžičkou přímo ze skleničky, dáme si pozor na to, abychom nevraceli lžičku zpět do lahvičky (např. pro další ochutnání). Mohl by se vám pak rychle zkazit.
Jak je možné, že je naložený zázvor takový všelék? Zázvor totiž celkově obsahuje stovky látek a některé z nich, mají prokazatelně pozitivní vliv na zdraví – naložený zázvor v medu pomáhá proti bolestem hlavy, infekcím horních dýchacích cest, nevolnostem (zejména v těhotenství), nadýmání, pálení žáhy nebo při průjmových onemocněních. Kousky čerstvého zázvoru je rovněž možné rozžvýkat při bolestech v krku. Zázvor rozpouští hleny, má protizánětlivé účinky a má pozitivní vliv na krevní oběh. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a v játrech a zvyšuje produkci žluče. Zázvor je účinný a zároveň velkým pomocníkem při potlačení rakoviny.