Máte doma hodně paprik a nevíte, co s nimi? Nakupte mleté maso a připravte si doma tuto obědovou klasiku. Možná si plněné papriky s rajskou pamatujete ze školy, kde vám příliš nechutnaly, ale to se vám v případě tohoto receptu nemůže stát!
do 2 hodin
8 porcí
střední cibule 2 ks
mleté maso (hovězí + vepřové) 500 g
vejce 1 ks
paprika (tenkostěnná) 8 ks
máslo 50 g
hladká mouka 50 g
mletá sladká paprika 2 lžičky
hovězí vývar 800 ml
celá loupaná rajčata z plechovky 400 g
bobkový list 1 ks
celý černý pepř 5 kuliček
celé nové koření 5 kuliček
sůl a pepř
rajský protlak 2 lžičky
cukr a ocet na dochucení
strouhanka na případné zahuštění masa
Pokud máme maso v celku, najemno ho pomeleme v mlýnku a spolu s ním i jednu cibuli. Pokud máme maso namleté, cibuli nastrouháme na hrubém struhadle nebo nasekáme na velmi jemno. Maso vložíme do mísy spolu s cibulí, vejcem, solí a pepřem. Pečlivě promícháme rukou nebo v robotu pomocí háku. Pokud by byla směs příliš tekutá, zahustíme ji trochou strouhanky.
Z paprik opatrně vyřízneme stopku, vyjmeme semeník a bílá žebra, aniž bychom porušili zbytek papriky. Papriky naplníme masovou směsí a upěchujeme. Zbylé maso (na které nevyšly papriky) vytvarujeme do koulí nebo šišek.
Druhou cibuli nasekáme najemno a použijeme do omáčky; v kastrolu rozpálíme máslo, přisypeme cibuli a restujeme dozlatova. Snížíme plamen, cibuli zasypeme moukou a asi minutu opékáme. Pak přisypeme sladkou papriku a minutu opékáme. Následně vhodíme rajčata (pokud máme čerstvá, musíme je nejdřív spařit a oloupat), restujeme a zalijeme vývarem. Přidáme bobkový list, pepř a nové koření, osolíme, přivedeme k varu.
Pak do omáčky přidáme papriky (a masové koule, pokud zbylo maso), aby byly minimálně do půlky potopené. Pod pokličkou dusíme na mírném plameni 45–60 minut.
Papriky vyjmeme z omáčky a dáme stranou. Omáčku přecedíme a již nevaříme. Přidáme do ní rajský protlak a dochutíme octem a cukrem (lžíce octa a dvě plné lžičky cukru většinou stačí). Papriky vrátíme zpět na prohřátí.
Servírujeme s dušenou rýží, houskovým knedlíkem, těstovinami a nebo třeba jáhlami.