Kvašená zelenina je pro naše tělo poklad, protože nám pomáhá udržovat zdraví prospěšné bakterie v našich střevech. Díky její konzumaci zároveň posilujeme imunitu.
3 polévkové lžíce mořské soli
1 litr vody
150 g květáku
200 g mrkve
1 větší červená paprika
3 stroužky česneku
1–2 bobkové listy
½ lžičky koriandru
½ lžičky mletého černého pepře
Vodu se solí smíchejte v odměrce nebo třeba džbánu, aby se úplně rozpustila.
Zeleninu očistíme, mrkev nakrájíme na proužky, papriku na větší kostky a květák rozebereme na růžičky.
Připravíme si velkou nádobu, ideálně keramickou, a naskládáme do ní veškerou zeleninu.
Zalijeme slanou vodou, aby byla zcela ponořená. Pokud bude někde zelenina vyčuhovat, přidáme více vody.
Zaklopíme malou miskou, čímž bude zelenina stlačována pod hladinu.
Pečlivě zaklopíme a necháme na stálém místě při pokojové teplotě pracovat.
Zhruba jednou za dva dny nádobu odklopíme a necháme uvolnit plyny, které jsou produkovány v průběhu fermentace, a ochutnáme, jak nám vyhovuje jejich chuť.
Pokud máme přímo nádobu, která je určena pro kvašení zeleniny, jednoduše tam vše nandáme, zalijeme a necháme kvasit asi 7 dní při pokojové teplotě.
Když nám bude chuť vyhovovat, můžeme přendat do jiné nádoby a uložit do lednice, kde bude i nadále probíhat jejich fermentace, jen pomalejším tempem.