Skvělé recepty na fermentovanou zeleninu k masu a pro další příležitosti. Inspirujte se!
Hledáte recepty na kvašenou zeleninu, kterou byste mohli naservírovat svým hostům při domácí grilovačce? Inspirujte se a vyzkoušejte některou z našich pečlivě posbíraných lahůdek. Záleží jen na vás, kterým druhům dáte přednost a do jaké pochoutky se nakonec zamilujete, ale věřte, že je rozhodně z čeho vybírat.
Jednoduchá kvašená zelenina
Pokud chcete udělat něco pro své zdraví, připravte si tuto chuťovku, která zabere jen zlomek vašeho času, ale přinese spoustu pozitiv. Ostatně neváhejte si prohlédnout i recepty na jarní saláty, které rozhodně stojí za pozornost.
1 kg mrkve
250 g fazolových lusků
7 stroužků česneku
300 g květáku
1 lžička mletého černého pepře (může být i červený pepř)
1 ½–2 lžíce mořské soli
1 litr vody
Zeleninu očistíme a nakrájíme podle vlastního uvážení.
Sůl rozmícháme ve vodě a oloupaný česnek dáme na dno připravené čisté lahve.
Na česnek nasypeme mletý černý pepř a začneme vrstvit jednotlivé druhy zeleniny na střídačku.
Když je sklenice plná, zalijeme jí vodou se solí až k hrdlu.
Pomocí plastové špachtle či špejle pojedeme po vnitřním obvodu sklenice, čímž uvolníme vzduchové bubliny.
Sklenici uzavřeme ideálně víkem s pružinou, aby byla zelenina opravdu ponořená, případně použijeme voděodolné závaží a klasické víčko, pokud nemáme to s pružinou.
Necháme kvasit při pokojové teplotě cca 19–21 stupňů po dobu 5 dnů.
Poté ochutnáme, jestli nám chuť a struktura vyhovuje.
Když je to podle našich představ, přesuneme sklenici/nádobu do chladničky a nadále již skladujeme v chladu.