Klasický recept z minulého století na chutnou koprovku servírovanou s vejcem uvařeným natvrdo a houskovým knedlíkem.
600 ml mléka
300 ml vývaru
200 ml smetany
80 g másla
4 ks vejce
4 lžíce hladké nebo lněné mouky
2 lžíce vody
4 lžičky octa
svazek čerstvého kopru
cukr
sůl
V polovině množství studeného mléka rozšleháme mouku. Zbytek mléka přivedeme do varu, rozšlehanou mouku s mlékem do něj vlijeme a povaříme asi 20 minut, podle potřeby zředíme vývarem a pak přilijeme smetanu.
Kopr omyjeme a posekáme nadrobno, svaříme ho s octem, vodou a máslem. Směs vlijeme do omáčky, dochutíme solí a cukrem, dobře prošleháme a již nevaříme.
Vejce uvaříme natvrdo. Koprovou omáčku servírujeme s houskovým knedlíkem a natvrdo uvařenými vejci, které jsme rozkrojili na půlky.