Lahodný pokrm, který se rychle připravuje a obsahuje nádhernou pikantní hnědou čínskou omáčku. Tento čínský recept se připravuje rychle. Ve spojení s dušenou rýží je to zdravé čínské týdenní jídlo nebo přidáme smaženou rýži pro lepší zážitek.
Na restování
450 g kuřecích prsou
1 ½ lžíce sody bikarbona
2 ½ šálku nakrájených hub
1 stroužek česneku (kousek zázvoru)
2 jarní cibulky
1 lžíce oleje
Na omáčku
¾ šálku studeného kuřecího vývaru
3 lžíce kukuřičného škrobu (to je moc, doporučuje se max 1/2 lžíce, omáčka se může dohustit kdykoliv)
2 lžíce čínského vína na vaření
2 lžíce sójové omáčky
1 lžička ústřicové omáčky
2 lžičky sezamového oleje
½ lžičky pepře - tradiční je bílý
olej na smažení
trochu chillí (dle chuti)
Začne se křehnutím kuřete – nemusí být. Kuřecí maso nakrájíme na tenké proužky přes vlákna. Vložíme do misky a posypeme jedlou sodou, jemně promícháme, aby se celé kuře obalilo. Poté přikryjeme a necháme kuře 15 minut marinovat. Smyjeme jedlou sodu a kuře několikrát opláchneme. Kuře osušíme kuchyňským papírovým ručníkem a odložíme stranou.
Dále připravíme omáčku. Přidáme všechny ingredience omáčky do velké misky a dobře promícháme. Ujistíme se, že je vývar studený, aby kukuřičný škrob nehoustl.
Nalijeme olej do woku nebo pánve na smažení a zahřejeme na vysokou teplotu. Zatímco se olej zahřívá, odstraníme kořeny ze zelené cibulky a nakrájíme je na 5 cm dlouhé kousky. Přidáme zelenou cibulku do oleje a za stálého míchání asi 1 minutu stylem Stir and Fry opékáme, aby se olej ochutil.
Přidáme kuře do pánve a za stálého míchání opékáme 2 minuty. Přidáme nakrájené houby a za stálého míchání opékáme další 2 minuty. Přidáme na plátky nakrájený česnek a za stálého míchání velmi krátce osmažíme.
Připravenou omáčku ještě promícháme a poté ji nalijeme do pánve. Omáčka rychle zhoustne, takže ji promícháme, aby se vše obalilo. Ihned podáváme.
Obměna dle postupu čínské přípravy jídel:
Nalijeme 2 lžíce oleje do woku nebo pánve na smažení a zahřejeme na vysokou teplotu, až se z woku stoupá bílý dým. Do woku přidáme rozsekaný česnek a kousek rozsekaného zázvoru a smažíme max 10 vteřin. Přidáme kuřecí maso a smažíme Stir and Fry dokud maso nezměkne a je bílé. Usmažené maso dáme stranou.
Odstraníme kořeny ze zelené cibulky a nakrájíme jarní cibulky na 5 cm dlouhé kousky.
Ve woku ponecháme asi 2 lžíce oleje, případně olej do asi 2 lžic oleje, a zahříváme na vysokou teplotu. Přidáme zelenou cibulku i bílou nakrájenou část jarní cibulky do oleje a za stálého míchání stylem Stir and Fry asi 1 minutu opékáme, aby se olej ochutil. Přidáme houby a smažíme, až ucítíme vůni žampiónů, asi 2 minuty. Přidáme usmažené kuře a za stálého míchání opékáme další asi 2 minuty. Připravenou omáčku ještě promícháme a poté ji nalijeme do pánve. Omáčka rychle zhoustne, promícháme ji, aby se vše obalilo. Pokud omáčka řídká, smícháme nejlépe kukuřičný škrob se lžící vody a dohustíme. Pokud je omáčka příliš hustá, přidáme trochu vývaru nebo vody do požadované hustoty omáčky. Dle chuti přidáme špetku chillí. Ihned podáváme.