Smažený sýr s hranolky - meals

Meals **** oblíbené pokrmy
„Žádná láska není tak opravdová, jako láska k jídlu.“
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Smažený sýr s hranolky

Bezmasá

Smažený sýr s hranolky

Smažený sýr neboli “Smažák” je pokrm, který dali světu právě Češi. Tradičně se podává s hranolky nebo jinak upravenými bramborami, případně ho můžeme servírovat v bulce jako burger.


4 ks plátky eidamu
2 ks vejce
100 g strouhanky
100 g tuku na smažení
30 g hladké mouky
trochu mléka
sůl
tatarská omáčka

Na hranolky:
1 kg brambor
olej na smažení
voda
sůl


Vejce rozšleháme s mlékem, mírně osolíme. Jednotlivé plátky sýra obalíme postupně v hladké mouce, ve vejcích a v prosáté strouhance. Obalené sýry pak smažíme v horkém tuku do světle nazlátlé barvy.


Příprava hranolků:

Oloupané brambory nakrájíme na stejně velké hranolky, zalijeme je studenou vodou a necháme 30 minut stát, aby se z nich vyplavil přebytečný škrob. Hranolky scedíme a osušíme v čisté utěrce, aby nám olej při smažení neprskal. Upravené bramborové hranolky vkládáme do rozehřátého oleje a za občasného potřesení nádobou (fritovacím košem), popřípadě mícháním, zvolna smažíme téměř doměkka. Předsmažené hranolky vyjmeme, necháme důkladně okapat a zakryté je uchováme v teple. Těsně před samotným podáváním je dosmažíme v rozehřátém tuku dozlatova. Vyjmeme je, necháme okapat, popřípadě hranolky rozložíme na papírové ubrousky nebo papírový ručník, aby se zbavily přebytečného tuku. Nakonec hranolky osolíme a ihned servírujeme.



Domácí hranolky v horkovdušné troubě

Pro 2 osoby

500 g brambor
špetka soli
pepř mletý


  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na hranolky (cca 1 cm tlusté)
  2. Hranolky necháme 30 minut ležet ve vodě a poté osušíme.
  3. Fritézu předehřejeme na 140 °C.
  4. Osušené hranolky vložíme do fritovacího koše polijeme lžící oleje. Snažíme se olejem pokapat všechny hranolky rovnoměrně. Pokud jsme zvyklí, můžeme si přidat i oblíbené koření na hranolky.
  5. Hranolky necháme smažit prvních 18 min na 140 °C
  6. Doporučuje se smažit hranolky po dávkách max do 500 g.
  7. Aby byly hranolky rovnoměrně hotově, tak každých 5 minut protřeseme.
  8. Po prvním smažení (18 min. na 140 °C) hranolky lehce opepříme a necháme vychladnout.
  9. Fritézu necháme nahřát na 180 °C
  10. Podruhé smažíme 12 min na 180 °C. Nezapomínáme hranolky občas promísit.
  11. Jakmile se dokončí i druhé smažení, tak hranolky vyndáme a osolíme a můžeme servírovat.



Tip: Vybírejte recepty kliknutím na
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky