Chicken Tikka je hybridní pokrm, který kombinuje dávku tepla se zjemňujícím efektem jogurtu. Původně byl vytvořen, aby sloužil britským kolonialistům, kteří nezvládli horko indické kuchyně.
Tyto špízy se tradičně pečou v hliněné peci zvané Tandoor, ale perfektně fungují na vašem zahradním grilu. Jogurtová marináda zůstává na svém místě a vytváří hlubokou kůrku plnou chuti, díky níž je toto jedno z nejoblíbenějších jídel na světě.
Kebab
8 kuřecích stehen bez kůže a kostí
1 střední červená cibule
1 velká červená paprika
6 až 8 špejlí
Marináda
1¼ šálku (290 g) bílého jogurtu
1¼ šálku (200 g) bílé cibule, nakrájené nadrobno
Šťáva z 1 velkého citronu
2 stroužky česneku, nasekané
1 až 2 chilli papričky zbavené semínek a nakrájené nadrobno
2 lžičky přepuštěného másla (ghí)
2 lžičky mletého kmínu
2 lžičky soli
1½ lžičky mletého koriandru
1 lžička mleté kurkumy
1 lžička strouhaného zázvoru
½ lžičky černého pepře
K podávání
1 velká zelená cibule, nakrájená nadrobno
¼ šálku (4 g) nasekaných listů koriandru
1. Smícháme všechny ingredience na marinádu a 1 šálek (230 g) směsi si necháme na polévkovou omáčku. Bastingovou omáčku uchováváme v samostatné nádobě v lednici, dokud nepřijde čas podlít kuře.
2. Kuřecí stehna odřízneme přebytečný tuk a nakrájíme je na 2,5 až 3 cm kostky.
3. Kuřecí kostky vložíme do uzavíratelného plastového sáčku. Nalijeme kuře na marinádu a jemně promícháme, aby se obalilo. Odstraníme veškerý přebytečný vzduch ze sáčku, uzavřeme jej a umístíme jej do chladničky na 4 až 6 hodin.
4. Předehřejeme gril na střední teplotu. Když je gril připraven, naolejujeme grilovací rošty těsně před vložením kebabů.
5. Oloupeme a nakrájíme červenou cibuli na 3 cm kousky. Papriku zbavíme jádřince a nakrájíme na 3 cm kousky.
6. Marinované kuřecí kostky napíchneme na špízy, střídavě s kousky papriky a červené cibule.
7. Umístíme kebab na gril. Grilujeme celkem 13 až 15 minut a první polovinu doby vaření podléváme odloženou omáčkou.
8. Jakmile kuře dosáhne vnitřní teploty 74°C, vyjmeme kebab z grilu.
9. Kebab podáváme s nakrájenou zelenou cibulkou a koriandrem.