Sojová omáčka smažená rýže je jednoduchá, ale shovívavá. Jedná se o klasický čínský pokrm, který používá minimum přísad k vytvoření maximální chuti. Příprava zabere pouhých deset minut a je dostatečně robustní, aby posloužila jako hlavní jídlo nebo aby uspokojila vaši touhu po půlnočním slaném občerstvení.
Kuchyně: čínská
Celkový čas přípravy: 10 minut
Porce: 2 až 4
Ingredience
2 lžíce světlé sójové omáčky
1 lžíce tmavé sójové omáčky
1 lžička cukru
1/8 lžičky prášku bílého pepře
3 lžíce másla (viz poznámka pod čarou)
3 vejce, rozšlehaná
4 šálky rýže přes noc
3 zelené cibulky, nakrájené
Sůl podle chuti
Smícháme světlou sójovou omáčku, tmavou sójovou omáčku, cukr a bílý pepř v malé misce. Mícháme, aby se dobře promíchalo.
Přidíme máslo do velké nepřilnavé pánve a zahříváme na středně vysoké teplotě, dokud se nerozpustí. Přidáme vejce. Vaříme, dokud dno mírně neztuhne. Mícháme, dokud nejsou vejce většinou uvařená.
Přidáme rýži na vejce. Uvaříme a mícháme rýži stěrkou, abyste oddělili zrnka a obalila rýži vejcem. Vaříme, dokud se nezvýší teplo a neuslyšíme živé prskání.
Vmícháme směs sójové omáčky. Neustále vaříme a mícháme, dokud rýže nezíská jednotnou barvu. Přidáme zelenou cibulku a mícháme, aby se dobře promíchala.
Opatrně ochutnáme rýži. V případě potřeby lehce dochutíme mořskou solí. Mícháme a důkladně promícháváme, aby se sůl rovnoměrně rozptýlila.
Přendáme rýži do misky a podáváme horkou jako přílohu nebo lehké hlavní jídlo.
Poznámky
Původní recept požaduje kuřecí tuk nebo sádlo, aby získal tu nejlepší chuť. V nejnovější aktualizaci je použít místo živočišného tuku máslo, které je snazší najít. Chuť rýže bude mírně odlišná, ale stále chutná bohatá.