Smažím většinou na klasickém woku z uhlíkaté oceli s plochým dnem. Koupil jsem si indukční dvouplotýnkový vařič (zkratka IV), a tak jsem vyzkoušel tento recept s wokem. Výsledkem jsem byl nadšen, úplně jiná dimenze smažení, než jsem byl zvyklý. Doporučuji požít tento nebo podobný recept včetně čínských jídel připravených tímto způsobem. Zahřátí woku je okamžité, stejně tak ztlumení například z 1200 W na 500 W, vše probíhá okamžitě a vaření s wokem na indukčním vařiči je zábava. Přidal jsem jen trochu lehké sójové omáčky, pozor však se solí, raději solit až na konci, pokud bude třeba.
4 ks kotlety
300 g žampiony
1 ks cibule malá
rostlinný olej
2 dl drůbeží vývar nebo zeleninový vývar
máslo
sůl
pepř mletý
houbové koření
Navíc:
worcestrová omáčka
Kotlety nařízneme na okrajích, aby se nekroutily, opepříme, velmí mírně osolíme, potřeme worcestrovou omáčkou a posypeme moukou nejlépe přes sítko. Opečeme na asi lžíci oleje ve woku na IV 1200W z obou stran. Případně ztlumíme IV na 500W. Bude velmi rychle hotové. Dáme do tepla stranou.
Žampióny opečeme na cibuli ve zbylém oleji, případně trochu oleje přidáme, zalijeme trochou vývaru a zjemníme máslem. Maso vrátíme do omáčky a ochutíme houbovým kořením. Ještě krátce povaříme.
Podáváme s těstovinami nebo rýží, případně s hranolky (nejlépe, když připravené v horkovdušné fritéze).
Poznámky:
Worcestrová omáčka již sójovou omáčku obsahuje. V Čechách ji nazýváme worcestrová, ve skutečnosti se však poprvé uvařila v anglickém hrabství Worcestershire.