Lasagne s masem a brokolicí - meals

Meals **** oblíbené pokrmy
„Žádná láska není tak opravdová, jako láska k jídlu.“
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Lasagne s masem a brokolicí

Masová

Lasagne s mletým masem a brokolicí


Těsto
300 g hladké mouky
3 vejce
3 lžičky oleje
špetka soli
voda

Bešamel
10 g másla
125 ml mléka
20 g hladké mouky
sůl
špetka muškátového oříšku

Masová směs
½ kg mleté hovězí
2 střední cibule
2 stroužky česneku
1 konzerva loupaných rajčat
koření oregano bazalka a tymián
1 brokolice
sůl
pepř
200 g nastrouhaného eidamu nebo jiného sýra


Mouku prosejeme přes síto na mouku, aby se pěkně odlehčila, smícháme se solí a nasypeme na vál. Vidličkou uděláme důlek, do něj vyklepeme vajíčka a přidáme vodu, můžeme také přidat 1 lžíci olivového oleje, těsto bude pružnější. Pak vidličkou zpracováváme těsto. Až začne být těsto kompaktnější, vidličku odložíme a čistýma rukama vypracujeme tužší těsto.

Těsto necháme cca 1 hodinu odpočívat pod plastovou miskou a potom můžeme zpracovat. Tvoříme obdélníky, které vkládáme do strojku. Po lehkém zaschnutí těsto tence rozválíme a vykrajujeme obdélníky o velikosti zapékací formy.

Mleté maso zprudka osmahneme na trošce oleje, okořeníme, zaprášíme lehce hladkou moukou a 20 minut podusíme s pokrájenými rajčaty.

Bešamel připravíme běžným způsobem. Nejprve na pánvi necháte rozpustit máslo, které následně zaprášíte hladkou moukou, čímž vytvoříte světlou jíšku. Poté přidáte mléko a rozmícháte do hladka. Na závěr dochutíte solí a lehce muškátovým oříškem, s ním ale opatrně, je totiž velmi aromatický.

Brokolici nalámeme na drobné růžičky. Které krátce povaříme a ihned vkládáme do ledové vody, aby se zachovala svěží barvu.

Vrstvíme do vymaštěného pekáče vždy vrstvu těstovin, ½ mletého masa, brokolici, vše zalijeme ½ bešamelu a zasypeme lehce strouhaným sýrem. Opakujeme  na další vrstvy se zbytkem ingrediencí.

Nádobku poté vložíme do mírně předehřáté trouby a pečeme zhruba 30 až 40 minut, těstoviny natáhnou tekutinu z rajčat a brokolice, takže budou vláčné i bez předvaření.

Suroviny lze různě obměňovat, například lze použít kuřecí maso a žampióny. Vegetariánskou variantu s tofu apod.

V případě tužšího těsta můžeme připravené lasagne 5 minut předvařit v osolené vodě.



Tip: Vybírejte recepty kliknutím na
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky