Nejprve uděláme kvásek, část mléka odlijeme, zahřejeme (nesmí být horké), přidáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme 10 až 15 minut zakryté.
Mouky prosejeme, přidáme sůl, vejce, roztavené máslo, druhou část teplého mléka a kvásek. Vypracujeme vláčné těsto, pokud je hodně tuhé, přilijeme teplé mléko dle potřeby. Těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 45 minut kynout, například v předehřáté troubě na 35 až 40°C.
Těsto rozdělíme na 6 až 8 částí a každou ještě na tři. Pomocí dlaní a prstů opatrně vytvarujeme „hady“. Každé 3 spleteme do copu a necháme na plechu ještě 15 a 20 minut nakynout. Housky pak potřeme rozkvedlaným vajíčkem s trochou vody a posypeme hrubou solí, kmínem, mákem či sezamovým semínkem.
Housky pečeme v předehřáté troubě na 180°C, 15 až 25 minut (dle velikosti) dozlatova. Po vyndání z trouby plech s houskami překryjeme utěrkou a necháme zchladnout.
Domácí housky jsou chuťově výborné a krásně nadýchané. Dle libosti můžeme do těsta přidat nastrouhaný sýr nebo nakrájenou šunku.