Přemýšleli jste někdy, co bylo v obalech jarních obalů na jarní závitky nebo jak byly vyrobeny od začátku? Koupené mražené závitky v obchodě není jediný způsob!
PŘÍPRAVA: 1 HOD
VAŘENÍ: 10 MIN
ODPOČINEK TĚSTA: 30 MIN
CELKEM: 1 H 40 MIN
Porce: 24 obalů
240 g víceúčelové mouky
170 ml horké vody
6 g soli
olej
váleček
1.
Ohřejeme horkou vodu a vmícháme sůl.
2.
Odměříme dva hrnky mouky a pomalu přidáváme horkou vodu a slanou tekutinu do mixovací nádoby. Lžící nebo hůlkami promícháme mouku s vodou.
3.
Když se voda přidá k mouce, měli byste mít lehce lepkavou kouli těsta. V případě potřeby přidáme další mouku, pokud je příliš mokrá, nebo vodu, pokud je příliš suchá.
4.
Na pomoučeném povrchu začneme těsto ručně hníst asi pět minut. Konečným výsledkem by měla být hladká a kulatá koule těsta. Volitelně můžeme použít kuchyňský robot k promíchání těsta a mouky a spustit kuchyňský robot, dokud se nevytvoří koule těsta. Těsto hněteme tři minuty ručně.
5.
Těsto necháme vychladnout na pokojovou teplotu a poté ho zabalíme do potravinářské fólie, aby alespoň 30 minut odpočívalo na lince. Těsto by mělo být hotové, jakmile na těsto přitlačíme prstem a zanechá malý otisk.
1.
Těsto na pomoučené ploše rukama rozválejte na dlouhý váleček. Nakrájíme na 24 kusů. Pokud máme váhu, můžeme těsto zvážit, vydělit 24 a zvážit každý kus, abychom měli jistotu, že při vykrajování budeme mít stejné kusy.
2.
Pro každý jednotlivý kus použijeme váleček a vyválíme kus těsta do kruhu o průměru 10 cm. Nejraději začínáme od středu kruhu a vyválíme k okraji, kruh otočíme o 45 stupňů a opakujeme. Získáme tak rovnoměrný kruhový tvar. Vyválíme všech 24 kusů. Ujistíme se, že všechny kruhy mají stejnou velikost a tvar.
3.
Vezmeme jeden kruh a rovnoměrně natřeme štětečkem vrstvu oleje a překryjeme ji dalším kruhem. Nezapomeneme zarovnat strany. Pokud máme neshodné kruhy, zkusíme je mírně roztáhnout, aby se zarovnaly. Naolejujeme horní kruh a přidáme další kruh. Tento postup opakujeme, dokud nebudeme mít hromádku čtyř kruhů.
4.
Pomocí válečku znovu srolujeme stoh kruhů do tenkého kruhu dvaceti-pěti cm. Ujistíme se, že povrch pomoučíme, pokud se stále lepí. Opakujeme se všemi svými hromádkami. Tloušťka dvaceti-pěti cm kruhu by měla být 2 mm.
1.
Na velké pánvi vaříme tenké kruhy na středním ohni asi 20 sekund nebo dokud neuvidíme, že obal bublá. Otočíme a vaříme dalších deset sekund.
2.
Odstraníme obal z pánve a přikryjeme jej utěrkou a zbytek obalů uvaříme. Necháme obaly vychladnout.
3.
Pomalu začněme odlupovat každou tenkou vrstvu stohu. Vezmeme vrchní vrstvu a opatrně zatáhneme za okraj obvodu a uvolníme obal.
4.
Jakmile jsou všechny obaly oloupané, máme možnost je oříznout obaly do čistšího tvaru nebo je použijte tak, jak jsou.
5.
Použijeme své obaly k výrobě jarních závitků nebo je zmrazíme v plastových sáčcích.