Toto je „skutečné řešení“ - čínská brokolice s ústřicovou omáčkou, kterou dostaneme v čínských restauracích. Recept si můžeme přečíst na mnoha stránkách s recepty, není to jen obyčejná ústřicová omáčka na dušené zelenině! Trvá to jen několik minut pomocí šikovného tipu na vaření brokolice v páře v mikrovlnce pomocí potravinové fólie.
Porcí 2, 8 minut příprava
½ velké nebo 1 malá čínská brokolice (je s listy místo růžic - dostupnost Lídl))
½ lžičky kukuřičné mouky nebo kukuřičného škrobu
2 lžíce vody
2 lžíce ústřicové omáčky
2 lžičky sójové omáčky
1 polévková lžíce čínského vína na vaření
½ lžičky sezamového oleje
½ lžíce rostlinného oleje (nebo řepkového nebo arašídového)
½ lžičky cukru
1 stroužek utřeného česneku
1 lžička čerstvého zázvoru, mletého nebo jemně nasekaného
Ořízneme konce čínské brokolice, opláchneme pod tekoucí vodou, setřeseme přebytečnou vodu a zabalíme do potravinářské fólie.
Dáme do mikrovlnné trouby po dobu 1 a ½ minuty - zkontrolujeme, zda je uvařená, ale stále pevná. Pokud brokolice potřebuje více vaření, přidáme 30 sekund. Po uvaření ihned sundáme z potravinářské fólie, jinak se bude stále vařit. Při rozbalování budeme opatrní, protože je brokolice horká!
Složíme čínskou brokolici dohromady a nakrájíme na délku 10 cm a skládáme na sebe.
V malém hrnci smícháme vodu a kukuřičnou mouku, promícháme, aby se rozpustila. Poté přidáme zbývající ingredience, přivedeme na vařiči do varu, vaříme 30 vteřin, aby omáčka zhoustla, a poté odstavíme ze sporáku.
Omáčkou polijeme čínskou brokolicí a podáváme. Nejlépe podáváme teplé.
Poznámka - čínské víno na vaření lze nahradit saké nebo sherry.