Bezmasá > Trouba horkovzdušná a mimi > Mini trouba
Bagety s mletým masem
2 bagety
250 g mletého masa (půl hovězího na půl vepřového)
2 rajčata
1 cibule (nakrájená na kostičky)
2 lžíce rajského protlaku
40 g nastrouhaného parmezánu
4 plátky sýra
sůl a pepř
Bagety podélně rozřízneme a vydlabeme je. Promícháme mleté maso, rajský protlak, cibuli, parmezán, trochu soli a trochu pepře. Vytvarujeme mleté maso do 4 stejně velkých, pokud možno plochých karbanátků a položíme je na půlky baget.
Nakrájíme rajčata na kolečka a položíme je na bagety. Rozdělíme na bagety sýr. Položíme bagety na pečicí plech a pečeme je při teplotě cca 225 °C v předehřáté troubě na vrchní a spodní ohřev po dobu zhruba 20 minut na dolní liště.
UPOZORNĚNÍ
Mleté maso můžete ochutit také bazalkou čili nebo jiným kořením.
Bezé (pusinky)
1 bílek
sůl
45 g cukru
Vychlazený bílek dáme do mísy, ve které nejsou zbytky tuku. Nesmíme přimíchat žádný žloutek, protože jinak sníh z bílku nebude dostatečně pevný. Šleháme bílek na pomalý stupeň, aby se ve sněhu netvořily příliš velké bubliny.
Přidáme malou špetku soli. Když sníh začne tuhnout, přidáváme postupně polovinu cukru. Potom vyšleháme dotuha na nejvyšší stupeň. Přidáme zbývající cukr. Tím získá sněhová hmota potřebnou pevnost.
Sněhovou hmotou naplníme cukrářský sáček na zdobení s velkou hvězdicovitou špičkou a s mírným odstupem stříkáme na pečicí plech 9, vyložený papírem na pečení, růžice, jazýčky nebo jiné tvary.
Grilovací a pečicí troubu předehřejeme na cca 120 °C při vrchním a spodním ohřevu. Bezé pečeme na horní liště při cca 120 °C na vrchní a spodní ohřev cca 2 hodiny.
Havajské toasty
Ingredience pro 4 toasty:
4 krajíce toastového chleba
1–2 lžíce remulády (ochucené majonézy)
120 g vařené šunky
½ konzervy ananasu
4 plátky sýra na zapečení
kari koření
Krajíce toastového chleba předem opečte.
Potom je potřete tenkou vrstvou remulády a poklaďte vařenou šunkou.
Na každý obložený toast dejte jedno kolečko ananasu. Toast ochuťte kari kořením.
Potom dejte nahoru na ananas vždy jeden plátek sýra.
Havajské toasty položte na mřížový rošt 8 a zapečte v grilovací a pečicí troubě na horní liště při cca 200 °C na vrchní ohřev zhruba 8 minut.
Housky
300 g mouky (nebo celozrnné mouky)
2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva
200 g lněných semínek
1 vejce
500 g tvarohu
1 lžička soli
podle chuti kmín, cibule, slanina...
Všechno dobře prohněteme a z těsta tvarujeme malé housky. Housky položíme na pečicí plech 9, vyložený papírem na pečení. Pečeme při teplotě cca 200 °C na vrchní ohřev zhruba 30 minut na horní liště.
UPOZORNĚNÍ
Množství těsta stačí na několik pečicích plechů 9.
Květák (zapečený)
½ hlávky květáku (cca 250 g)
3 kolečka citronu
1 lžíce másla
1 vrchovatá lžička mouky
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce mandlových lupínků
2 lžíce (strouhaného) sýra vhodného na gratinování
sůl, pepř, muškátový oříšek
Rozdělíme květák na růžičky a opereme je. Povaříme květák s kolečky citronu po dobu 8-10 minut ve slané vodě do poloměkka (al dente). Při sletí vody z květáku z ní zachytíme cca 150 ml.
Rozpustíme v rendlíku máslo a za stálého míchání pražíme mouku po dobu cca 1 minuty. Za stálého míchání přidáme vodu slitou z květáku a povaříme jíšku cca 2 minuty. Je-li jíška příliš hustá, přidáváme postupně trochu vody, až bude mít jíška viskózní konzistenci. Okořeníme citronovou šťávou, solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Dáme květák do zapékací nádoby (o průměru cca 14 cm) a polijeme ho rovnoměrně omáčkou. Posypeme ho sýrem a mandlovými lupínky. Postavíme zapékací nádobu na pečicí plech. Nákyp zapékáme při teplotě cca 200 °C v předehřáté troubě na vrchní a spodní ohřev po dobu zhruba 20 minut na dolní liště.
Máslové krutony
2 krajíce toastového chleba
1 lžíce másla
Nakrájíme toastový chléb na malé kostičky. Rozpustíme máslo v rendlíku při mírné teplotě a přidáme k němu toastový chléb.
Vyložíme pečicí plech papírem na pečení a rozložíme na něj rovnoměrně kostičky toastového chleba. Pečeme kostičky toastového chleba při teplotě cca 170 °C na vrchním ohřevu na horní liště. Po cca 7–10 minutách obrátíme kostičky toastového chleba a pečte je ještě dalších 7–10 minut, dokud kostičky toastového chleba nejsou dozlatova upečené.
UPOZORNĚNÍ
Místo normálního másla můžeme také použít bylinkové nebo česnekové máslo. Doba pečení se pak zkrátí zhruba o 5 minut.
Muffiny
Ingredience pro čtyři osoby:
1 šálek mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 vejce
1 lžíce rozpuštěného másla
1 šálek mléka
3 lžíce cukru
1 špetka soli
pro různé varianty navíc ořechy, rozmačkané banány nebo čokoládové vločky
V míse promíchejte postupně pomalu mouku, prášek do pečiva, vejce, mléko, sůl a cukr.
Rozpusťte máslo v rendlíku a zamíchejte je do těsta.
Podle chuti přimíchejte ořechy, čokoládové vločky nebo rozmačkané banány.
Hotové těsto dejte do typických formiček na muffiny a ty postavte na pečicí plech.
Muffiny pečte při 220 °C na vrchní a spodní ohřev zhruba 15 minut na dolní liště.
Pečení mražené mini pizzy
Zasuňte mřížový rošt 8 do horní lišty grilovacího a pečicího prostoru.
Položte mraženou mini pizzu bez obalu na mřížový rošt.
Pečte mini pizzu na vrchní a spodní ohřev zhruba 20 minut.
Dodržujte prosím údaje o teplotě uvedené na obalu.
Stříkané pečivo
125 g másla
125 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 špetka soli
1 vejce
1 bílek
250 g mouky (typ 405)
1 lžička prášku do pečiva
strouhaná kůra z půlky citronu
Vyšleháme máslo do pěny. Přidáme cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a vejce.
Smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl a měchačkou je zamícháme do těsta. Necháme těsto cca 10 minut odpočívat.
Vytvoříme z těsta požadované tvary, např. pomocí mlýnku na maso, vykrajovacích formiček nebo cukrářského sáčku na zdobení. Stříkané pečivo položíme na pečicí plech vyložený papírem na pečení.
Stříkané pečivo pečeme dozlatova v předehřáté troubě při 200 °C na vrchní a spodní ohřev zhruba 10–15 minut na horní liště.
UPOZORNĚNÍ
Množství těsta stačí na několik pečicích plechů viz obr. 9.
Taštičky z listového těsta, plněné lososem
1 bal. listového těsta (cca 8 plátků)
1 bal. uzeného lososa, plátky (cca 200 g)
1 citron
1 cibule
1 bal. tzv. „čerstvého“ sýra, např. Lučina (200 g)
čerstvý kopr
sůl a pepř
1 žloutek
Oddělíme od sebe plátky listového těsta a necháme je případně rozmrazit. Promícháme sýr se solí, pepřem a šťávou z jednoho citronu. Nakrájíme cibuli na drobné kostičky. K sýrové hmotě přidáme polovinu lososa a cibuli a všechno nahrubo promícháme tyčovým mixérem.
Nakrájíme zbytek lososa na jemné proužky. Přidáme lososa a kopr k sýrové hmotě a všechno promícháme. Dáme po jedné lžíci hmoty na každý plátek listového těsta a ten pak uzavřeme do tvaru taštičky. Vzniklé taštičky potřeme žloutkem. Položíme taštičky z listového těsta na pečicí plech. Ponecháme dostatek místa mezi jednotlivými taštičkami, protože listové těsto nabude na objemu.
Taštičky z listového těsta pečeme na dolní liště při teplotě cca 220 °C na vrchní a spodní ohřev zhruba 25–30 minut. Listové těsto by mělo být lehce nahnědlé.
UPOZORNĚNÍ
Uvedené množství stačí na několik pečicích plechů.