Tajná zbraň pro čínská a asijská jídla: Stir Fry omáčka
Univerzální čínská omáčka Stir Fry, univerzální základna, která dělá skvěle lesklou omáčku pro jakýkoli míchaný pokrm, včetně míchaných smažených nudlí. Uložte jej v lednici ve sklenici, kdykoli ji budete potřebovat.
Porce 1 a ½ šálků
¼ šálku (65 ml) lehké sójové omáčky
¼ šálků (65 ml) víceúčelové sójové omáčky (používá se Kikkoman nebo lehčí sójová omáčka)
½ šálků (125 ml) ústřicové omáčky
¼ šálku (65 ml) čínského vína (nebo suchého sherry)
1 až 2 lžičky mletého bílého pepře (někdy se používá 1 lžička, podle toho, jak máme rádi kořenitost)
Smícháme ingredience ve sklenici a protřepeme. Před použitím uchováváme v lednici a protřepeme.
Množství k použití asi 6x.
Pro smažení Fry
Používají se 3 lžíce Stir Fry omáčky + 6 lžic vody na smažení pro 2 osoby za použití přibližně 5 šálků nevařených ingrediencí (bílkoviny + zelenina).
Nudle
Používají se 3 lžíce Stir Fry omáčky + 5 až 6 lžic vody, aby se nudle dobře míchaly, pro 2 osoby, smíchá se přibližně se 7 šálky smíchaného smaženého pokrmu (zelenina - balené, proteiny + nudle - pokud se používá).
Podle hmotnosti
(Nudle Stir Fry): Asi 3 lžíce Stir Fry omáčky na 500 g kombinovaných složek (bílkoviny + zelenina + nudle, pokud se používají) plus ⅓ šálku vody.
Návod
Zahřejeme 2 lžíce oleje ve woku na vysoké teplo.
Přidáme svůj výběr Základní příchutě (viz níže) a smažíme asi na 10 sekund.
Přidáme smažené přísady v pořadí podle času potřebného k vaření, počínaje ingrediencemi, které se vaří nejdéle. Listové zelené listy necháme jako bok choy, dokud nepřidáme omáčku (jinak budou vadné a převařené).
Přidáme nudle (pokud používáme), omáčku a vodu, dle vašeho výběru. Další příchutě a všechny zelené listy.
Jemně promícháme a necháme omáčku vařit asi 1 minutu. Omáčka se stane hustou, lesklou omáčkou. Podáváme okamžitě.
Základní aroma
Česnek, mletý nebo jemně krájený zázvor, mletý nebo jemně krájený čerstvý chilli, mletý nebo jemně krájený.
Další dochucovací návrhy
Sriracha, chilli bean pasta nebo jiné kořeněné přísady Sweet chilli omáčka.
Nahraďte vodu ananasovým nebo pomerančovým džusem.
Rýžový ocet - na dotek kyselosti.
Čerstvé lístky koriandru / koriandru nebo thajská bazalka - pro čerstvost.
Porce 1 a ½ šálků.
Hlavním důvodem pro zahrnutí světle sóji do tohoto receptu je to, že barva není příliš tmavá. Pokud nemáte lehkou sójovou omáčku, můžete nahradit běžnou sójovou omáčku, ale omáčka může být tmavší a slabě slaná (protože světlá sója je slanější, ale nebude příliš patrná). Pro lehkou sójovou omáčku se často používá značka Lee Kum Kee a pro obyčejnou sójovou omáčku Kikkoman. Pokud nemáte univerzální nebo lehkou sóju, kompenzujte ji pouze jiným druhem.
Používáte-li spíše sušené než čerstvé nudle, přidejte několik dalších lžic vody. Důvodem je to, že sušené nudle absorbují více tekutin než čerstvé nudle, a to i poté, co jsou uvařeny. Pro kompenzaci tedy potřebujete více kapaliny.
Chcete-li připravit tuto omáčku pro vegetariány, nahraďte ústřicovou omáčku za hoisinovu omáčku.
Bude to trvat týdny a závisí to pouze na datu expirace použitých složek. Neexistuje nic, co by se dalo „vypnout“, takže stačí zkontrolovat datum použitelnosti ingrediencí, které v něm používáte, jako průvodce.
Čínské víno na vaření hraje důležitou roli v tom, že dává této omáčce zvláštní hloubku chuti, která ji zvyšuje z „jen omáčky“ na „skutečnou čínskou“ omáčku. Avšak pro ty, kteří nemohou mít alkohol, jablečná šťáva nebo hroznová šťáva je nejlepší náhradou. Jinak používáme kuřecí vývar, k vývaru můžeme přidat 2 lžičky bílého rýžového octa + ½ lžičky cukru.
Pokud chceme více omáčky, zvyšíme množství Stir Fry omáčky a používá se s dvojnásobným množstvím vody, např. pokud přidáme 1 lžíci Stir Fry omáčky, přidáme 2 lžíce vody.