Usmažená krkovička servírovaná s čerstvě připravenou kaší, to je oblíbený tradiční český oběd Čechů mnoha generací.
Rozpis na 4 porce.
Na smažené řízky:
4 ks plátky vepřové krkovice bez kosti
2 ks vejce
3 až 4 hrsti strouhanky
sůl
hladká mouka
sádlo na smažení
Na bramborovou kaši:
1 kg brambor
3 vrchovaté lžičky soli
2 lžíce másla
1 kelímek smetany na vaření 12 %
1 kelímek (ten od smetany) mléka
voda
sůl
Ostatní:
Dílky citrónu
nasekaná petrželk
a kyselé okurky
Maso naklepeme v mikrotenovém sáčku, z obou stran osolíme, protáhneme v hladké mouce, následně v rozšlehaných vejcích, poté ve strouhance a na rozpáleném sádle smažíme zprudka z obou stran dozlatova.
Přendáme do pekáčku, na každý řízek dáme kousek másla a vložíme přiklopené do trouby vyhřáté na 180 °C, dopékáme 20 minut, pak sundáme poklici a ještě necháme dalších 10 minut dojít na barvu a křupavou kůrčičku.
Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, vodu slijeme, přidáme máslo a šťouchadlem na brambory rozšťoucháme. Postupně přidáváme horkou smetanu smíchanou s mlékem a ručním šlehačem na nejnižší otáčky důkladně vymícháváme, hrnec s bramborami máme přitom stále na mírném plamenu (množství mléka a smetany není směrodatné, záleží, zda máte rádi kaši řidší nebo hustější).
Řízky servírujeme spolu s čerstvě připravenou kaší, ozdobené dílky citrónu nasekanou zelenou petrželkou a kyselými okurky.