Pokusů o chleba bylo u nás již nespočet. Nejčastěji jsme pekli bezlepkovýou variantu, jako třeba na recept na chleba se semínky ( recept najdete zde ) a u klasických chlebů jsme se pokoušeli vždy jen s droždím. A upřímně, né vždy jsme se setkali s úspěchem. Rozhodli jsme se pustit se tak do chleba z kvásku, přeci jen, lidí kolem nás, kteří mají kvásek a úspěšně si ho doma pěstují je spousta. Tento recept na domácí kváskový chléb mám od mamky, která ho peče několikrát do týdne už víc než rok a vždy se krásně povede. Je vhodný i pro začátečníky a lidi, kteří s kváskem nemají zkušenosti.
Příprava: 30 minut + kynutí
Pečení: 50 minut
Rozkvas:
3 lžíce kvasu
250 g žitné mouky
250 g vody
Chleba:
rozkvas
500 g žitné mouky
400 g vody
4 lžičky soli
6 lžic slunečnicových semínek
přepuštěné máslo nebo olej na vymazání formy
Kvas smícháme spolu s moukou a vodou. Vytvoříme si tak rozkvas, který přikryjeme utěrkou nebo potravinovou fólií a necháme na teplém místě ideálně 12 hodin rozkvasit. Necháváme obvykle přes noc.
Z vytvořeného rozkvasu vždy odebereme alespoň tři lžíce do dobře umyté skleničky s víčkem a dáme do lednice. Máme tak pro příště schovaný kvásek pro další pečení.
Ve velké míse smícháme dohromady rozkvas, žitnou mouku, vodu, sůl, 4 lžíce slunečnicových semínek a vytvoříme těsto na chleba. Dobře propracujeme, těsto přendáme do vymazané formy na pečení. Zbylými slunečnicovými semínky posypemte chleba a přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě 3 – 4 hodiny.
Troubu rozehřejeme na 250°C, klidně 30 minut před samotným pečením, aby byla opravdu rozpáléná. Chleba ve formě vložíme do rozpálené trouby na 20 minut. Poté stáhněme teplotu na 180°C a pečeme dalších 30 minut.
Po upečení vyndáme chleba z formy na mřížku a necháme vychladnout.
Tip:
Chleba můžeme ozvláštnit přidáním různých semínek do těsta, škvarků, kmínu nebo třeba smažené cibulky.