Skvělé recepty na fermentovanou zeleninu k masu a pro další příležitosti. Inspirujte se!
Hledáte recepty na kvašenou zeleninu, kterou byste mohli naservírovat svým hostům při domácí grilovačce? Inspirujte se a vyzkoušejte některou z našich pečlivě posbíraných lahůdek. Záleží jen na vás, kterým druhům dáte přednost a do jaké pochoutky se nakonec zamilujete, ale věřte, že je rozhodně z čeho vybírat.
Sečuánská fermentovaná zelenina
Kvašená směs po sečuánsku je dokonale křupavá, příjemně osvěžující, a tak akorát kyselá. Navíc je nadupaná živými bakteriemi, které v klasické nakládané směsi jen tak nenajdeme.
1 lžička sečuánského pepře
1/2 lžičky fenyklových semen
2 červené chilli papričky
5 plátků zázvoru
3–4 hrnky vody
2 lžičky soli
1 stonek řapíkatého celeru
2 listy čínského zelí
3 mrkve
Sklenici i víčko a závaží, případně pružinový uzávěr, vyčistíme mýdlovou vodou a poté opláchneme pod tekoucím proudem studené vody.
Zelí nakrájíme na širší proužky, papričky necháme celé, řapíkatý celer a mrkev rozkrojíme na kousky a postupně vše naskládáme do sklenice, aby listy zelí zůstaly nahoře.
Zasypeme pepřem, semeny fenyklu a přidáme plátky zázvoru.
Nakonec zalijeme vodou, ve které rozmícháme sůl. Můžeme jí převařit, aby se sůl rozpustila lépe, ale není to nutné.
Zelenina musí být zcela ponořená. Poté sklenici zavíčkujeme a odložíme na místo se stálou pokojovou teplotou, aby mohla zelenina kvasit.
Například u zelí stačí 2 dny fermentace, ale celer s mrkví uvítají 5 dní fermentace.
Po 5 dnech přendáme sklenici do lednice.
Pokud chceme udržovat nálev aktivní, přidáme do něj čerstvou zeleninu a necháme bakterie znovu pracovat.