Brambory oloupeme a nakrájíme na hranolky (cca 1 cm tlusté)
Hranolky necháme 30 minut ležet ve vodě a poté osušíme.
Fritézu předehřejeme na 140 °C.
Osušené hranolky vložíme do fritovacího koše polijeme lžící oleje. Snažíme se olejem pokapat všechny hranolky rovnoměrně. Pokud jsme zvyklí, můžeme si přidat i oblíbené koření na hranolky.
Hranolky necháme smažit prvních 18 min na 140 °C
Doporučuje se smažit hranolky po dávkách max do 500 g.
Aby byly hranolky rovnoměrně hotově, tak každých 5 minut protřeseme.
Po prvním smažení (18 min. na 140 °C) hranolky lehce opepříme a necháme vychladnout.
Fritézu necháme nahřát na 180 °C
Podruhé smažíme 12 min na 180 °C. Nezapomínáme hranolky občas promísit.
Jakmile se dokončí i druhé smažení, tak hranolky vyndáme a osolíme a můžeme servírovat.