Věděli jste, že citronová šťáva patří k nejúčinnějším prostředkům na spalování tuků? A to hned z několika důvodů. Protože šťáva je alkalická, neboli zásaditá, pomáhá tělu zbavit se škodlivých látek, které mohou metabolismus zpomalovat. Ve výsledku má pití šťávy dobrý vliv i na trávení. Citrony obsahují také vlákninu zvanou pektin, která snižuje hladinu cholesterolu a působí preventivně proti rakovině tlustého střeva.
3 lžičky citronové šťávy nebo celý umixovaný menší citron s vnitřní kůrou
3 dl vody
lžička medu
½ lžičky černého pepře
Aby fungovala citronová šťáva ve váš prospěch, tak jí přidejte do tří deci vlažné vody. Přidejte lžičku medu a půl lžičky černého pepře a vše důkladně promícháme. Tento mix pak pijeme každé ráno před snídaní. Nespoléháme se ale na to, že po týdnu uvidíme výsledky, citronovou šťávu musíme pít alespoň tři měsíce.
Přínosy ranního pití vody s citronovou šťávou
Citronová šťáva je známá především tím, že podporuje tělesný metabolizmus. Výsledkem je rychlejší spalování tuků, předcházení přibírání na váze, rychlejší hubnutí a tvorba dostatku energie pro vaše každodenní aktivity. Kromě toho citronová šťáva obsahuje množství vitamínů, minerálů a éterických olejů, které jsou dobrými stimulanty imunity. Nejlepší je proto pít citronovou vodu hned ráno po probuzení. Někteří lidé však upřednostňují její pití i postupně v průběhu dne. Citrony jsou vskutku všestrannou potravinou, a proto byste se měli snažit konzumovat je více a častěji. Je dobré, pokud budete mít v chladničce síťku s několika citrony vždy po ruce.
Zde je pár zajímavých faktů o tomto ovoci. Sklenice (2 dl) čerstvé citronové šťávy obsahuje až 187 % doporučené denní dávky vitamínu C. Citronová šťáva je velmi bohatá na draslík, hořčík a další esenciální minerály.
Chyba, kterou lidé nejčastěji dělají při pití citronové šťávy
To, co většina lidí obvykle dělá, je, že si vezmou sklenici studené vody a do ní vymačkají citronovou šťávu. A v čem je problém? Problém spočívá v podstatě ve dvou věcech.
1. Teplota vody
První věcí je fakt, že studená voda má na tělo a hlavně na trávení tlumící účinky. To, co vy potřebujete ráno, je hlavně nastartovat metabolismus a trávení, což následně podpoří tvorbu tělesné energie a hubnutí. Ale studená voda tomuto cíli příliš neprospívá. Proto je lepší místo studené vody použít vodu o vlažné teplotě. Tu získáte nejjednodušeji tak, že do sklenice se studenou vodou dolijete trochu vařící vody ohřáté v rychlovarné konvici.
2. Nevyužívání dužiny a kůry
Druhou věcí je skutečnost, že si do vody lidé vymačkají jen šťávu bez dužiny, přičemž právě v dužině se nachází mnoho prospěšných látek včetně vlákniny, kterou šťáva neobsahuje. Ještě hodnotnější však bývá samotná citronová kůra, která má několikanásobně vyšší obsah vitamínů a minerálů než šťáva. Protože ale většina citronů je dnes postřikována, nebylo by vhodné konzumovat celou kůru. Co však můžete udělat, je, že si nastrouháte vnitřní část kůry a tu si přidáme do naší ranní vody. Tímto způsobem se množství a využitelnost vitamínů, minerálů a antioxidantů ve vaší ranní citronové vodě dramaticky zvýší.
Jak vymačkat citrón (tj. jen šťávu)
Citrón okrájíme tak, aby nám zbyl co nejmenší střed (4 okraje a 1 střední díl). Pak je jednoduché vymačkat jednotlivé dílky tak, že citron vymačkáme dokonale a nedochází k plýtvání a získáme z citronu maximum šťávy.
Použití celého citronu i s dužinou
Citron umyjeme a oloupeme jen svrchní část kůry. Rozkrájíme na kolečka, odstaníme pecky a dáme do mixéru, přidáme vlažnou vodu a umixujeme. Dále viz recept.