Holandské řízky připravené z mletého libového vepřového bůčku nebo vepřové plece, strouhaného eidamu, smetany a vajíček, usmažené pěkně dozlatova, protažené v rozšlehaných vejcích a strouhance. Holandské řízky servírujeme například s bramborovou kaší a kyselými okurkami.
500 g mletého libového bůčku nebo vepřové plece
200 g eidamu (40 %)
150 ml smetany na vaření 12 %
3 ks vejce
čerstvě drcený pepř
strouhanka
sůl
sádlo na smažení
Na bramborovou kaši:
800 g brambor
40 g másla
200 ml mléka
nasekaná petrželka nebo pažitka na ozdobu
voda
sůl
Pomleté maso promícháme se smetanou a v uzavřené nádobě necháme přes noc v lednici. Sýr najemno nastrouháme, přidáme k masu, opepříme a osolíme dle chuti a pořádně promícháme.
V lehce navlhčených dlaních tvarujeme karbanátky, které protáhneme v rozšlehaných vejcích (ta zlehka osolíme) a ve strouhance, tento postup opakujeme ještě jednou. Poté smažíme, velmi pozvolna, na rozpáleném sádle, z obou stran.
Příprava bramborové kaše:
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na čtvrtky, zalijeme horkou slanou vodou a vaříme doměkka. Vodu slijeme, brambory rozšťoucháme a dobře promícháme. Kastrol s kaší necháme na mírném plamenu a za stálého míchání přidáváme máslo a horké mléko. Bramborovou kaši dohladka vymícháme a podle potřeby osolíme.
Doporučení:
K holandským řízkům servírovaným s bramborovou kaší se skvěle hodí kyselý okurek nebo salát ochucený sladkokyselou zálivkou.