Pad See Ew znamená Stir-Fried rýžové nudle v sójové omáčce. Thajské smažené nudle jsou jedním z nejpopulárnějších thajských pouličních jídel se širokými čerstvými rýžovými nudlemi. Můžeme použít i sušené rýžové nudle.
Doba přípravy: 8 minut
Doba vaření: 10 minut
Celkový čas: 18 minut
Porcí: asi 3
Kuchyně: Thajská
200 g sušené široké nudle nebo 450g čerstvé široké ploché rýžové nudle.
Na omáčku
2 lžíce tmavá sójová omáčka
2 lžíce ústřicová omáčka
2 lžičky sójové omáčky
2 lžičky bílého octa (prostý bílý ocet)
2 lžičky cukru (libovolný typ)
2 lžíce vody
Na smažení
3 lžíce arašídového nebo rostlinného oleje
2 stroužky česneku velmi jemně nasekaného
150 g kuřecí stehna vykostěná a bez kůže nakrájená
1 velké vejce
4 stonky čínské brokolice
Čínskou brokolici (mají například v Lídlu) nakrájíme příčně na kusy 7,5 cm. Oddělené listy od stonků přidáme později. Díl s tlustými stonky nařežeme vertikálně tak, že kousky stonku nejsou širší než 0,8 cm.
Rýžové nudle uvaříme dle návodu. Připravíme si je tak, že jsou vařeny těsně před použitím. Nenecháváme vařené rýžové nudle dlouho ležet, rozbily by se ve woku při míchání.
Přísady na omáčku smícháme, až se cukr rozpustí. Dáme stranou.
Zahřejeme 1 polévkovou lžíci oleje ve velmi velké pánvi nebo woku na vysoké teplo. Přidáme česnek, vaříme 15 vteřin. Přidám kuře, vaříme stylem Stir and Fry, až kuřecí maso změní barvu z růžové na bílou. Přidáme stonky čínské brokolice, vaříme Stir and Fry, až je kuře téměř měkké. Přidám čínské brokolicové listy, vaříme, až listy povadnou.
Zatlačíme všechno ve woku na jednu stranu, rozbijeme vejce a přidáme jej do woku a promícháme i od spodu vajíčka. Dáme vše z woku stranou na talíř a wok vyčistíme.
Vrátíme wok na sporák, ohřejeme 2 lžíce oleje na vysoké teplo. Přidáme nudle a omáčku. Nudle s omáčkou prohazujeme co nejméně, až se při obracení cukr z omáčky zkaramelizuje. Rychle přidáme kuře a zeleninu zpět do woku a opatrně vše promícháme. Podáváme okamžitě!
Poznámky k receptu:
Nudle - Pad See Ew se tradičně vyrábí z čerstvých rýžových nudlí Sen Yai, které jsou široké, ploché rýžové nudle. Je těžké čerstvě uvařit a je těžké je i sehnat, dokonce i v asijských obchodech s potravinami, případně musíme jít do thajského obchodu s potravinami. Nejjednodušší je použití širokých, sušených rýžových nudlí.
Jiné nudle mohou být použity, čerstvé nebo sušené, rýžové nebo vaječné nudle. Nicméně, nedoporučuje se používat tenké nudle, protože jsou příliš tenké a neprospívá to chuti omáčky z pokrmu.
Tmavá sójová omáčka má silnější chuť než obyčejná a lehká sójová omáčka, a obarví nudle dohněda. Můžeme použít obyčejnou sójovou omáčku. Ale nudle nebudou tak tmavé a chuť bude o něco méně silná.
Použijeme také normální sójovou omáčku nebo lehkou sójovou omáčku.
Kuře můžete nahradit jiným masem nebo tofu s proteiny vhodnými pro smažení, dokonce i krevety.
Čínská brokolice (Gai Lan, kai lan). Pokud nemůžeme sehnat čínskou brokolici, můžete ji nahradit jinou listovou čínskou zeleninou, jako je pak choy nebo bok choy. Nebo použijeme běžnou brokolici, řez je v polovině podélně.
Výživné hodnoty:
Podáváno na porci 260 g, kalorie: 510 kcal.
Sacharidy: 73,4 g (24%), Bílkovina: 25,1 g (50%), Tuk: 13,2 g (20%), Nasycený tuk: 2 g (10%), Cholesterol: 105 mg (35%), Sodík: 406 mg (17%), Draslík: 169 mg (5%), Vláknina: 1,6 g (6%), Cukr: 2,9 g, Vitamin A: 192 %, Vitamin C: 91 %, Vápník: 4 %, Železo: 8 %