3 hrnky pšeničné hladké mouky T650 nebo chlebové mouky
¼ až ½ lžičky sušeného droždí
1 až 1 a ½ lžičky soli
1 a ½ hrnku vody
Všechny suroviny dáme do mísy a zamícháme, jen aby se spojily, nemícháme, i když to člověka pokouší. Vznikne vám takový maglajz, a pokud jste dosud nepochybovali, tak teď už určitě. Misku zakryjeme potravinářskou fólií, hmota se asi zdvojnásobí. Pak zkusíme na tento polotovar zapomenout na dlouhých, a teď to přijde, 12 až 18 hodin.
Těsto vyklopíme na pracovní desku, dobře podsypeme moukou, párkrát jen tak přeložíme, necháme tak 15 minut odpočinout. Pak si připravíme utěrku, dobře ji pomoučníme a vytvarovaný bochník na ni uložíme a přikryjeme další utěrkou. Na chléb zase zapomeneme až na 2 hodiny. Pokud máme ošatky, můžeme dát chléb kynout do ošatky.
Půl hodinu před uplynutím doby dvou hodin zapneme troubu na 230 stupňů a vložíme nejlépe skleněnou nádobu s víkem, mohla by to být i např. kameninová nádoba, ale podstatné je víko nádoby. No a nyní přichází nejhorší okamžik, ten nadějný chléb musíte do té horké otevřené nádoby trefit, podle možnosti bez popálenin 3 stupně, přikryjeme a pečeme zavřené 30 minut, pak nádobu odkryjeme a nyní už i nejhorším pochybovačům poskočil srdíčko, neboť ten pohled stojí ta to.
No a v této radosti prožijeme ještě 15 až 20 minut, které náš báječný chlebíček potřebuje na kůrčičku. Potom ho vyjmeme a necháme vychladnout na mřížce.
Podotýkám, že jakkoli vás bude mýlit postup a budete ho chtít vylepšit, nebo pozměnit, nedělejte to. Vše je akorát. Časem můžete zkusit zaměnit bílou mouku za část tmavé, možná i nějaké semínko přidat.
Když už se budete cítit silní v kramflecích, zkusíme si pořídit kvásek a posunout se o další level na kváskový chléb. Pokud si netroufáte zakládat vlastní kvásek, můžete si od někoho vyprosit troška vyzrálého kvásku.
Založení vlastního kvásku:
1.den:
V 7 dcl skleněného poháru smícháme 100 g žitné mouky a 100 ml vlažné převařené vody, vznikne řídké těstíčko. Láhev zakryjeme potravinářskou fólií s dírkami. Necháme odpočívat v teple.
2.den:
Přidáme 50 g mouky a 50 ml vody a opět necháme odpočívat.
3.den:
Kvásek obvykle začne bublinkami a zvětší objem, opět stejně přikrmovat moukou a vodou.
4.den:
Kvásek obvykle výrazně zvětší objem, pokud se nám nevejde do sklenice, polovinu vylijeme a znovu přikrmíme moukou a vodou.
5.den
Lze z kvásku upéct první kváskový chléb, někdo kvásek krmí 10 až 15 dní a peče z vyzrálého kvásku. První chleby z mladého kvásku mohou být trochu hutnější, ale uvidíte, že každý další bude lepší. Důležité je po rozkvašení kvásku odložit si z kvásku kousek na budoucí pečení.
Odložíme si například 2 lžíce do mini pohárku a dáme do dveří chladničky.
Kváskový chléb:
Kvásek vyndáme z ledničky, v míse zamícháme 1 hrnek žitné mouky a 1 hrnek vody a kvásek (pohárek postupně vodou po vyplachujeme).
Zamícháme lžící a mísu přikryjeme potravinářskou fólií.
Necháme rozkvasit 9 až 12 hodin. Odebereme 1 až 2 lžíce do pohárku a dáme do lednice.
Ke kvásku dáme 3 až 4 hrnky mouky (podle nálady - většinou mícháme tyto mouky: pšeničná chlebová bledá, tmavá, celozrnná, špaldová. Přidáme asi 1 hrnek vody, podmáslí, syrovátky, nebo vody s kyselým mlékem 1: 1.
Množství mouky a tekutiny závisí na druhu použité mouky. Suroviny promíchám v míse vařečkou, nebo dáme na pár minut do robota. Necháme asi půl hodiny odpočinout. Pak přidáme 1 lžíci soli, asi 1 lžíci celého a mletého kmínu, případně chlebové koření (používá se čerstvě umletý římský kmín, fenykl, koriandr a černucha) a semínka (slunečnicová, dýňová, lněná….), někdy přidáme 1 až 2 vařené přetištěny nebo nastrouhané brambory. Těsto hněteme v míse ručně, nebo dáme na několik minut do robota (můžete použít i domácí pekárnu).
Těsto necháme asi hodinu odpočinout, pak ho proložíme, dáme do ošatky vysypané Solamylem nebo kukuřičným škrobem a vložíme do igelitové tašky. Pokud nemáme ošatky, těsto můžete dát do pomoučené utěrky a do mísy nebo do cedníku.
Překládání těsta na třetiny začněte z horní strany přes třetinu, pak spodní třetinu přes zbytek. Pak ještě těsto přeložíme ze stran na třetiny a dáme do vyolejované mísy a zabalíme do igelitky.
Pokud chceme péct dříve, ošatky necháme v teple, pokud chceme péct později, dáme ji do chladné spíže, nebo do lednice, kde může kynout klidně i 12 hodin - takto si můžeme pečení lépe načasovat.
Těsto by se mělo v ošatce zhruba zdvojnásobit, pokud si nejsme jisti, zda už je vykynuté, použijeme prstový test:
Pokud pomoučeným prstem píchneme do těsta a to se rychle vrací, ještě potřebuje kynout, pokud se vrací pomalu, třeba už nahřát troubu, pokud se nevrací vůbec, pravděpodobně je již překynuté… buď ho můžeme upéct v nádobě, aby se nám nerozlilo na placku, nebo ho můžeme znovu poprokládat a nechat krátce vykynout.
Před pečením nahřejeme troubu na 250 stupňů Celsia, v troubě nahřejeme i plech nebo šamolinou desku, na které budeme péct. Těsto vyklopíme z ošatky na kousek kartonu s pečícím papírem a chléb nařízneme žiletkou. Pak chléb rychle vložíme s papírem na plech nebo u desky bez papíru, troubu rychle zapaříme horkou vodou a zavřeme.
Pečeme 15 minut při 250 stupních a pak 40 až 45 minut při 180 stupních. Po upečení chleba necháme vychladnout na mřížce. Zkusíme vydržet chléb nekrájet před vychladnutím, mohl by se srazit.