1 balení špenátu nebo balení čerstvého objemově se zmenší o cca 2/3 původní velikosti
10 g másla
125 ml mléka
20 g hladké mouky
špetka muškátového oříšku
olivový olej
sůl
česnek
Bylinkové máslo
Bylinky (tymián, dobromysl, šalvěj ..)
máslo
parmezán
Mouku prosejeme přes síto na mouku, aby se pěkně odlehčila, smícháme se solí a nasypeme na vál. Vidličkou uděláme důlek, do něj vyklepeme vajíčka a přidáme vodu, můžeme také přidat 1 lžíci olivového oleje, těsto bude pružnější. Pak vidličkou zpracováváme těsto. Až začne být těsto kompaktnější, vidličku odložíme a čistýma rukama vypracujeme tužší těsto. Necháme cca 1 hodinu odpočívat pod plastovou miskou a potom můžeme zpracovat.
Mražený špenát necháme rozmrazit například v mikrovlnné troubě, aby pustil přebytečnou vodu, ještě jej vymačkáme do sucha a nakrájíme. Čerstvý špenát pouze pokrájíme.
Bešamel připravíme běžným způsobem. Nejprve na pánvi necháte rozpustit máslo, které následně zaprášíte hladkou moukou, čímž vytvoříte světlou jíšku. Poté přidáte mléko a rozmícháte do hladka. Na závěr dochutíte solí a lehce muškátovým oříškem, s ním ale opatrně, je totiž velmi aromatický. Bešamel smícháme se špenátem a rozkrájeným česnekem a zakápneme olivovým olejem.
Z těsta vyválíme pruhy těsta, které uprostřed přeložíme a lžičkou vkládáme 1 až 2 centimetrové hrudky náplně na obdélníčky. Pruhy odřízneme na obdélníčky. Na další pruhy opět vložíme hrudky a opakujeme. Takto postupujeme, až spotřebujeme těsto.
Necháme vařit vodu se solí. Mezitím si připravíme bylinkové máslo. Byliny pokrájíme nadrobno, přidáme máslo a na rozehřáté pánvi jej rozpustíme. Ravioli vložíme do vroucí vody a vaříme do změknutí.
Servírujeme na talíř, přelijeme bylinkovým máslem a zdobíme hoblinkami parmezánu.