680 g brambor uvařených a oloupaných (750 až 800 g syrových) varný typ A (salátové)
5 vajec
100 g čerstvé mrkve
100 g mraženého hrášku
100 g sterilovaných okurek
1 lžíce plnotučné hořčice (20 g)
1 lžíce majonézy (20 g)
150 g bílého selského jogurtu
2 lžičky soli
špetka pepře
Brambory umyjeme a uvaříme i se slupkou v osolené vodě do změknutí. Trvá to cca 30 minut. Dáváme si pozor na typ brambor. Použijeme salátové – varný typ A. Ostatní by se mohly rozpadat. Po uvaření necháme brambory zcela vychladnout. V zimě to urychlíme, když je dáme na balkón. Souběžně uvaříme i vejce natvrdo, 8 minut od bodu varu. Necháme je vychladnout a oloupeme. Mražený hrášek necháme rozmrazit. Mrkev uvaříme doměkka, což trvá 20 až 30 minut, a nakrájíme na drobné kostičky. Nadrobno nakrájíme také sterilované okurky. Pokud máme rádi v salátu cibuli, můžete ji do salátu přidat.
Až jsou brambory úplně studené, oloupeme je pomocí vidličky a nože. Pozor, vychladnutí je důležité pro udržení tvaru brambor. Připravíme si dostatečně velkou mísu a protlačíme do ní brambory a vejce přes kráječ nebo sítko na brambory. Pokud ho nemáme, musíte vše ručně nakrájet na kostičky.
Přidáme mrkev, hrášek, okurky, hořčici, majonézu a polovinu jogurtu. Osolíme, opepříme a vše najednou opatrně promícháme. Míchání se snažíme minimalizovat. Podle konzistence přidáme zbytek jogurtu. Pokud budeme chtít salát „řidší“, přidáme ještě více jogurtu, případně majonézy (nejlepší je Poličanka - tradiční česká majonéza). Pokud chceme minimalizovat kalorie, vynecháme majonézu úplně.
Nakonec dosolíme a případně dopepříme dle chuti. Sůl přidáváme postupně, ať salát nepřesolíme. Pokud by byl salát málo kyselý, můžeme přilít trošku vody z okurek nebo octa. Salát necháme uležet v lednici nebo na balkóně do druhého dne. Druhý den ho ochutnáme a případně ještě přisolíme. Před servírováním můžeme ozdobit cherry rajčaty. Podáváme k fitness řízku nebo rybě.