Maso i slaninu nakrájíme na kousky velikosti soust. Brambory oškrábeme, omyjeme, jednu menší bramboru necháme, ostatní nakrájíme na kostky, vložíme do misky, zalijeme vodou a necháme stranou.
Oloupanou cibuli nasekáme na kostičky. Ve větším rendlíku na sádle osmažíme cibuli, přidáme maso, po chvilce i slaninu a orestujeme. Přidáme papriky i gulášové koření a necháme za stálého míchání rozvonět, pak mírně podlijeme.
Přidáme slité brambory, tu menší nastrouháme (dostatečně paprikáš zahustí). Přidáme sůl, pepř a tolik vývaru nebo vody, aby byla do výše brambor. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme do změknutí a požadované hustoty.
Pokud má někdo rád polévkovou konzistenci, dá víc vývaru nebo vody.
Podáváme s chlebem, doplníme kyselou okurkou, nakládanými paprikami nebo zeleninovým salátem.
Poznámka:
Recept a několik dalších mám asi 50 let od kamarádky, původem z Maďarska. Uvařit lze paprikáš s jakýmkoli masem, např. vepřovým, skopovým nebo bez masa s houbami. Dělá se většinou z celého nasekaného kuřete, ale já mám raději bez kostí.