trochu mletého čilí nebo kousek čerstvé pálivé papričky najemno nasekané (množství je podle chuti a odvahy)
sójová omáčka
plechovka mungo klíčků
sůl
sezamový olej
Připravíme si hrnec s mírně osolenou vodou, přivedeme do varu a vhodíme nudle, promícháme a vaříme pouze dvě minuty. Ne více, byly by pak rozvařené. Přecedíme, propláchneme pořádně studenou vodou, necháme okapat a zakápneme sezamovým olejem. Stačí trochu, a proházíme rukama. Po tomto postupu se nudle neslepí. Nudle necháme v cedníku okapat a věnujeme se přípravě ostatních ingrediencí.
Cibuli oloupeme, překrojíme na půlku a nakrájíme na proužky, čím tenčí tím lepší. Na cibuli nešetříme, klidně dáme do receptu jednu a půl cibule. Mrkev očistíme a nakrájíme na maličké kostičky nebo tenké proužky. Nebojíme se strouhanou mrkev použít, i když nejste milovníci mrkve, tady se to opravdu hodí, chuťově jí ani nepoznáme, ale bez ní to není ono. Česnek prolisujeme a oloupaný zázvor nakrájíme na co nejmenší kostičky, na jaké se to podaří. Pokud máme čerstvou pálivou papričku, nasekáme jí na mini kousíčky.
Wok rozehřejeme, až z něj stoupá bílý dým (platí jen pro pravý wok z uhlíkaté oceli!). Ve woku krátce rozpálíme sezamový olej (nepřepaluje se tak rychle jako jiné oleje a asijská kuchyně ho miluje), vhodíme cibulku, mrkev a Stir and Fry restujeme do té doby, než se cibulka mírně připálí. Nezapomínáme pořád míchat Stir and Fry i s dalšími přísadami. Když má cibule správnou barvu, vhodíme zázvor, necháme dvě minutky zasmahnout a přihodíme česnek. Česnek necháme méně než 15 vteřin mírně orestovat a pak přidáme světlou sójovou omáčku. Promícháme a po třech minutách stáhneme z ohně a přesuneme na talířek.
Do nudlí v cedníku přidáme sójovou omáčku a rukama pořádně promícháme a vhodíme na rozpálený wok. Opékáme asi 5 minut, než budou lehce připeklé. Abychom dosáhli připeklého vzhledu, nesmíte nudle moc často míchat, jen je po woku pěkně rozprostřeme, jen wokem na strany pohybujeme, chvilku necháme, pak promícháme a zase rozprostřeme. Pak už jen přidáme zeleninu a mungo klíčky, zamícháme a hned podáváme.
Pokud chceme být puntičkáři, jídlo ještě posypeme mírně opraženými sezamovými semínky, jen zlehka.
Nádobí:
Pravý čínský wok z uhlíkaté oceli! Nikdy nepoužíváme woky s teflonem a podobnými tzv. nepřilnavými povrchy. Spáleniny až III. stupně zaručeny, a to pokud dojde ke vznícení tzv. nepřilnavého povrchu. Tyto náhražky woků na českém trhu jsou pro práci s vysokými teplotami naprosto nevhodné!
Poznámka:
Při vznícení nepřilnavého povrchu s tzv. wokem nehýbeme, obžvlášť, když je v něm olej - lehce se na vás vylije - spáleníny III. stupně. Přikryjeme prkýnkem, nebo podobně. Vypneme plynový nebo elektrický hořák. S tkz. wokem nehýbeme.