Křehká rajčata a míchaná vejce se smaží s aromatickými látkami a velmi jednoduchým kořením a podávají se s rýží. Je to super vydatné a zdravé jídlo, které zabere 10 minut a chutná tak uspokojivě (vegetariánské, bezlepkové).
Čas přípravy 10 minut
1 ½ lžíce arašídového oleje (nebo rostlinného oleje)
4 vejce rozšlehaná
4 (500 g) zralých rajčat, nakrájených na kousky
2 stroužky česneku, nasekané
¾ lžičky soli
1 lžička cukru (poznámka 1)
zelená cibule , nakrájená na plátky (na ozdobu) (volitelné)
Na středně velké pánvi rozehřejeme 1 lžíci oleje na středně vysokou teplotu. Když je olej hotový, přidáme vejce a vaříme, dokud není spodní strana hotová, ale horní strana je stále syrová, asi 30 sekund. Mícháme vejce při sekání na kousky velikosti sousta, dokud není vejce právě uvařené. Otočíme na nejnižší teplotu, přendáme vejce na talíř a dáme stranou.
Přidáme zbývající 1/2 lžíce oleje a česnek a vrátíme zpět na středně vysokou teplotu. Česnek několikrát promícháme, dokud nebude voňavý. Přidáme rajčata a za stálého míchání smažíme, dokud textura nezměkne, 1 až 2 minuty. Přidáme vejce zpět do pánve. Vše rovnoměrně posypeme solí a cukrem. Vše rychle promícháme stěrkou, dokud nebude rovnoměrně ochucené. Pokrm ochutnáme a v případě potřeby dochutíme přidáním trochu cukru nebo soli.
Podáváme horké s dušenou rýží jako hlavní jídlo nebo přílohu.
Poznámky:
Cukr zde vyrovnává kyselost rajčete. Někdy rajčata z obchodu s potravinami nejsou vyzrálá a mohou být dost kyselá a díky cukru jídlo mnohem lépe chutná. Pokud dáváme přednost mírně sladkému jídlu, můžeme zvýšit cukr na 2 lžičky. Pokud používáme rajčata z farmářského trhu nebo domácí rajčata, možná budeme potřebovat jen špetku cukru.
Číňanka: Tohle mě to naučila moje máma a od té doby mě to takhle baví. Jakmile dokončíme vaření, křehké rajče a míchaná vejce se šťávou z rajčat udělají jídlo téměř jako dušené maso. Často se podává na dušené rýži a podává se jako hlavní jídlo. Běžně se také podává s dalšími smaženými pokrmy k večeři o několika chodech. Moje máma je také ráda podává s "Zha Jiang Mian" (staré pekingské smažené nudle s omáčkou), aby nudle dodaly texturu a barvu.
Na konci přidáme 1/2 lžičky sezamového oleje, abychom dodali ořechovost.