Toto je skutečný způsob, jak připravit Teriyaki Chicken, způsob, jakým se připravuje v Japonsku! Toto je recept, který sdílí autentické japonské recepty pro lidi, kteří nežijí v Japonsku.
Porce 2
15 minut příprava
350 g stehenní filé s kůží odstraněná kost
Omáčka
1 a ½ lžíce sójové omáčky
1 a ½ lžíce vína saké nebo čínské rýžové víno
1 a ½ lžíce japonského vína mirin – náhradou čínské rýžové víno
2 lžičky cukru
Ostatní
2 šálky nakrájeného zelí
½ šálku nakrájené mrkve
větvička petrželky nebo máty (volitelné)
Smícháme ingredience na omáčku v malé misce nebo šálku a dobře promícháme.
Pokud je tloušťka kuřete nerovnoměrná, provedeme řez, kde je dužina tlustá a rozprostřeme ji tak, aby její tloušťka byla stejná. Na několik míst zasekněte kůži špičkou nože.
Ohřejeme nepřilnavou pánev nebo wok na mírném ohni - není třeba žádný olej. Vložíme kuře na pánev, kůží stranou dolů. Vaříme 3-4 minuty, dokud pokožka nezíská zlatohnědou barvu. Kuře otočíme a vaříme 3 minuty. Tuk v pánvi vytřeme pomocí papírového ručníky.
Přidáme omáčku, rozprostřeme rovnoměrně kuře na omáčku a přiklopíme poklicí. Vaříme 30 sekund. Sejmeme víko a vaříme, dokud omáčka nezhoustne a nezíská hustotu. Otočíme kuře a obalíme kůži kuřete v omáčce.
Odstavíme pánev z tepla. Kuře položíme na prkénko, volně přikryjeme fólií a necháme odpočinout po dobu 3 minut. Nakrájíme na plátky o délce 1,5 cm.
Na talíř položíme zelí a mrkvový salát, naklademe kuře. Nalijeme omáčku na kuře a přidáme snítku petrželky a máty, pokud používáme. Podáváme okamžitě.
Poznámka:
Používá se sójová omáčka Kikkoman (jedná se o japonskou značku prodávanou v supermarketech), ale každá univerzální sójová omáčka bude fungovat. Může být nahrazeno 1 polévkovou lžící čínské lehké sójové omáčky.