Je velice dobré začít večeři 1/4 litrem čerstvé syrové zeleninové šťávy. Je mnohem snadněji stravitelná než polévka. Celerová a karotková šťáva jsou například ty nejlepší šťávy před jídlem.
Jako další chod jíme salát podle pokynů v kapitole „Saláty“. Navrhli jsme vám dostatečné množství salátů, abyste je mohli střídat a jídla nebyla jednotvárná. Nestává se často, že byste po takovém salátu měli ještě hlad.
Poskládejte všechno postupně v rozličných vrstvách: celer, karotku, potom směs salátu s cibulí a rajčetem, modré zelí, doprostřed dýni, potom směs jablka atd. Plátky avokáda položte kolem ředkviček na okraj, olivy doprostřed a posypte petrželí.
Dále:
Ovoce, např. 2 nebo 3 plátky zralé oloupané datle, 1/2 hrušky nakrájené na kostky, na to dejte 1-2 kávové lžičky šlehačky oslazené medem nebo servírujte posypané pomletými mandlemi, 1/4 litru čerstvé šťávy z karotky.
ČÍSLO 2
Salát číslo 3:
1/2 lodyhy chřestu (syrový, čerstvý) - hrubě pokrájené, 6 zelených fazolí (syrové, čerstvé) - hrubě pokrájené, 1/4 hlávky čerstvého salátu - hrubě pokrájeného, 2 pol. lžíce petržele - jemně pokrájené, 1 malá karotka - postrouhaná, 50 g tvarohu ze statku (tvaroh se může, ale nemusí použít), 4-5 polovin vlašských ořechů, 1/2 velké čerstvé broskve, 1/2 stř. velkého avokáda - oloupaného - podélně nakrájeného, salátové listy.
Smíchejte všechno v míse dohromady až na broskev, avokádo, ořechy a část tvarohu. Naaranžujte čerstvé salátové listy na talíř a na ně narovnejte směs do formy pudingu. Tento celý „puding“ pokryjte tenkými broskvovými plátky a ozdobte tenkými plátky z avokáda. Zbytek tvarohu dejte doprostřed a posypte posekanými ořechy.
Dále:
Jahody s medem a smetanou, 1/4 litru čerstvé celerové šťávy.
Všechno smíchejte kromě jablek, tykve a trochy ořechů. Naaranžujte směs na křupavé salátové listy, pokryjte ji vrstvou strouhaného jablka, na ni dejte vrstvu postrouhané tykve a posypte posekanými ořechy.
Dále:
Čerstvé šťavnaté broskve oslazené medem nebo datlovým cukrem, 1/4 litru čerstvé šťávy z karotky a celeru.
Smíchejte všechno až na rajská jablíčka a utvořte ze směsi jeden kopeček na připravené salátové listy. Okolo poklaďte pokrájená rajčata. K tomu chutná výborně švýcarský sýr.
Dále:
Servírujte 50 až 100 gramů švýcarského sýra pro osobu, zralé čerstvé maliny, se smetanou a medem, 1/4 litru jakékoliv čerstvé zeleninové šťávy.
ČÍSLO 5
Salát číslo 18:
1 velké červené zralé rajče - vršek odřízněte vnitřek vydlabejte a okraj lehce zmáčkněte, 3-4 stvoly čerstvého celeru - jemně pokrájeného, 3-4 cibulky - jemně posekané, 1/2 stř. velké okurky se slupkou - nakrájené, 50 g tvarohu, 4 velké zralé olivy, zelená paprika sladká.
Ze zmáčknutého horního okraje rajského jablíčka vykrájejte špičky, abyste dostali tvar podobný květu a položte rajče na endiviový list na talíř. Naplňte vnitřek tohoto „květu“ tím, co jste z rajčete vydlabali, smíchaným s celerem, cibulí, okurkou a dostatečným množstvím tvarohu, aby směs držela pohromadě. Nahoru dejte zbytek tvarohu a ozdobte ho zralými olivami a zelenou paprikou.
Dále:
Sladké zralé třešně servírujeme buď se stopkami nebo odpeckované a rozpůlené ve zmrzlinovém poháru, 1/4 litru čerstvé šťávy z karotky a celeru.
ČÍSLO 6
Salát číslo 21:
1/2 hlávky salátu křupavého - pokrájeného, 3-4 stvoly celeru - jemně pokrájeného, 1-2 kaki-plody zralé - oloupané pokrájené, 50-100 g tvarohu, 1/2 velké datle na zdobení.
Rozdělte salát a celer na endiviové listy, na to dejte na kousky nakrájené kaki-plody a tvaroh. Ozdobte polovinou datle.
Dále:
Středně velký vinný hrozen, 1/4 litru čerstvé šťávy z karotky, celeru a petržele.
4-5 stvolů celeru - jemně pokrájeného 1 malá karotka - nastrouhaná, zdravotní majonéza.
varianta C
1-2 stvoly celeru - jemně nakrájeného, 1 mladá jemná střední tykev - nastrouhaná, 1/2 malé hlávky čerstvého salátu - nakrájeného na zdobení, 3 malé ředkvičky, 1/4 avokáda a zelená paprika.
Smíchejte každou shora uvedenou kombinaci zvlášť a přidejte zálivku (množství podle přání). Připravte talíř s endiviovými listy a doprostřed dejte tři hromádky připravených salátů, přičemž by mezi každou hromádkou měla být asi dvoucentimetrová mezera, aby se nesmíchaly dohromady.
variantu A ozdobte kolečky z ředkviček
varianta B ozdobte nakrájeným avokádem
variantu C ozdobte proužky zelené papriky s naplněnou olivou.
Podávejte s plněnými olivami, švýcarským sýrem a celerem.
Dále:
Servírujte švýcarský sýr (50-100 g pro osobu) s plněnými olivami a s celerem nastrouhaným na kašičku, 1/4 litru čerstvé šťávy z jablek a granátových jablek, proužky čerstvého ananasu pokapané medem a ozdobené šlehačkou, nastrouhané nebo jemně posekané mandle.
Poznámka:
Toto bohatší jídlo je dobrá „večeře pro hosty“.
Přidáním ředkviček, zelené cibulky, zralých zelených oliv, celeru, okurkových plátků, koleček nebo proužků ze syrové mrkve, koleček ze syrových brambor, artyčoků, zelené papriky, syrového květáku, ořechů, datlí, fíků atd., které jsme krásně naaranžovali, můžeme vykouzlit atraktivní a pestrou večeři ze syrových potravin. Zevní úpravu vylepšíme barevnými talíři. Protože jídlo, které je chutné a přitom lahodí i oku je lépe stravitelné, je trocha času věnovaná úpravě dobrou investicí.
Jestliže má tělo z počátku potíže s větším množstvím syrové stravy, potom pijte raději větší množství zeleninových čerstvých šťáv a jezte mnoho syrového ovoce, jehož vláknina je lépe stravitelná než saláty a zelenina.
Nesmíme zapomenout, že tělo potřebuje menší množství syrové potravy než vařené.
Sestavování jídel podle hodnoty kalorií je nesmysl. Syrová strava obsahuje všechny kalorie a účinné látky, které tělo potřebuje, především tehdy, jestliže je doplňována čerstvými šťávami. Nepotřebujeme žádné kalorie jako potravu. Potřebujeme chemické prvky, minerálie a soli v organické, živé formě, vitaminy a enzymy.
PŘEJÍDÁNÍ
Naplňovat žaludek víc, než může k strávení přijmout, znamená ho nadměrně zatěžovat. Jestliže se přejíme, přetěžujeme tělesné funkce a zkracujeme si život.
Normální průměrné množství, které může žaludek přijmout, je asi jeden litr.
I když jíme příliš mnoho správných a dobře zkombinovaných potravin, přetěžujeme zažívací orgány.
Jezte jen tolik, kolik potřebujete, abyste se dobře cítili. Nevěřte, že „nacpaný“ žaludek je něco dobrého. Lépe je mít po jídle trochu hlad než zažívací potíže.